Arxivats els expedients als policies del Pas acusats de dormir estant de servei

Govern considera que el comandament que atribuïa als agents un falsejament voluntari de dades va fer un ús il·lícit del GPS dels vehicles policials i les gravacions de les càmeres de seguretat

Despatx de la policia al Pas de la Casa.
Despatx de la policia al Pas de la Casa. ARXIU

Els expedients que la direcció de policia havia obert contra cinc agents que prestaven servei al Pas de la Casa durant el confinament dictat arran de la pandèmia i que estaven acusats de dormir en hores de servei han estat arxivats pel Govern. L’òrgan col·legiat considera que el comandament que va posar en marxa els expedients va fer un ús indegut del sistema de GPS dels vehicles policials i de les gravacions de les càmeres de seguretat del despatx de la localitat fronterera.

Es van expedientar agents de tres patrulles diferents que haurien comès faltes en tres serveis distints. Formalment s’acusava els funcionaris d’una falta molt greu de falsejament voluntari de dades i informació del servei. La infracció, de tirar endavant, podria arribar a suposar l’expulsió del cos dels agents, que mantenen que si es van quedar al despatx va ser per fer tasques administratives -com la redacció d’informes- i que estaven al cas de qualsevol incidència en un moment de molt baixa activitat exterior producte de les restriccions de moviments dictades.

Un cotxe policial estacionat davant les dependències del Pas de la Casa.

Relacionat

El malestar policial al Pas de la Casa s’agreuja: quatre agents expedientats ‘acusats’ d’adormir-se

L’expedient formalment acusava els funcionaris de falsejar el full de servei perquè hi van anotar que estaven fent un servei de patrulla quan pel control del GPS i les càmeres es veia que els funcionaris estaven a l’interior del despatx -presumptament dormint, extrem que també neguen els afectats- i, per tant, no estaven patrullant. Els funcionaris al·leguen que en cap cas hi ha cap instrucció que especifiqui com cal omplir els fulls de servei. I també consideren que accedir al despatx no està prohibit en el marc d’un servei de patrulla. Per tant, des d’aquest punt de vista neguen haver falsejat res.

A més a més, i com hauria atès el Govern arran de les al·legacions que han anat efectuant els expedientats -perquè la direcció va avalar inicialment l’expedient obert pel comandament directe dels funcionaris-, s’hauria fet un ús il·lícit del sistema de GPS i de les gravacions de les càmeres perquè ni tan sols en les lleis de seguretat pública o de protecció de dades no està previst que es puguin consultar els registres del sistema de seguretat per controlar què fan els funcionaris i, desprès, si escau, obrir expedients.

Un cotxe de policia en un servei a Andorra la Vella.

Relacionat

La meitat dels expedients disciplinaris a policies de la darrera dècada han acabat en sanció

Els funcionaris van assegurar que el fet d’estar dins o fora del despatx policial en cap cas havia afectat el servei que estaven prestant. De fet, l’obertura dels expedients es va produir en el marc de certa mala maror per l’activitat que la policia estava fent al Pas de la Casa. I en què els funcionaris de policia reclamaven millores a la direcció -per exemple en les instal·lacions- i canvis en alguns procediments.

Comentaris (17)

Trending