Arxivats dos dels expedients per la fugida d’un pres mentre continua obert el tercer

L’instructor del dossier instruït als carcellers que estaven al centre de videovigilància ha constatat que un vigilant mai no havia estat format per la feina que tenia encomanada i que les càmeres no funcionaven correctament en el cas de l'altre

Una imatge de la façana principal del recinte penitenciari.
Una imatge de la façana principal del recinte penitenciari. ARXIU

Dos dels expedients oberts el novembre passat arran de la fugida d’un reclús del centre penitenciari s’han arxivat. La fase administrativa dels dossiers està en la recta final. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell hauria de ratificar la proposta de l’instructor dels dossiers. N’hi ha dues que s’han tancat sense cap mena de sanció per als agents implicats després de constatar que a un d'ells mai no se li havia fet cap formació específica per dur a terme la feina que tenia encomanada i que les càmeres no funcionaven bé.

Arran de la fuga d’un reclús ara ja condemnat per uns furts, el 29 d’octubre, el ministeri d’Interior va incoar tres expedients als tres vigilants penitenciaris que en el moment de la fugida tenien responsabilitat directa sobre la vigilància del pres que durant unes hores va aconseguir sortir del centre penitenciari. Era el vigilant que hi havia a les garites, sobre el qual pesava la possible comissió d’una falta molt greu i una altra de greu; i els dos carcellers que estaven al centre de comandament (CECO) des del qual es controlen, es visualitzen, totes les càmeres de seguretat i videovigilància disposades en diferents indrets del recinte penitenciari.

Un dels vigilants exculpat es va incorporar a Institucions Penitenciàries amb posterioritat a la darrera formació (2004) feta en la matèria que tenia encarregada

En aquests dos darrers casos, els implicats estaven immersos en un expedient per la comissió presumpta d’una falta greu. Durant temps l’instructor, un sotsoficial del cos, ha estat fent la feina corresponent. Es va presentar el plec de càrrecs corresponent als implicats per tal que aquests poguessin al·legar el que tinguessin per convenient. L’agent que tindria la implicació més baixa en els fets, a través de la seva representació lletrada, hauria advertit l’instructor que no havia estat mai format per dur a terme la tasca que tenia encomanada.

Quan l’instructor va requerir la informació necessària per corroborar l’al·legat fet per l’implicat abans de donar per conclosa la instrucció i fer la corresponent proposta de sanció, es va trobar que la direcció del centre -en aquest cas el fins aquest dimecres adjunt i alhora cap de formació- va informar que l’agent hauria hagut de fer la mateixa formació que van fer la resta de funcionaris, que datava del 2004. Però en corroborar tot plegat es va comprovar que l’agent expedientat no s’havia incorporat a Institucions Penitenciàries fins al 2005. Per tant, no havia fet mai cap formació.

Veient que qualsevol responsabilitat que se li pogués atribuir acabaria decaient almenys davant els tribunals si mai els hi arribava el cas, l’instructor va proposar arxivar l’expedient en no poder-se mantenir la comissió de cap falta. En el cas de l'altre agent, havia fet la formació però no ha estat sancionat perquè les càmeres no funcionaven correctament. Segons les fonts consultades, el ministre responsable de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, hauria signat poc després, la setmana passada, l’arxiu dels dos expedients seguint la proposta de l’instructor de l’expedient. Continua obert, però, el tercer expedient del vigilant de garita.

 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending