Instal·len una bomba per xuclar l’aigua que s’acumula a la cubeta del terreny esllavissat

L’acumulació d’aigua prèvia al 10 d’agost ja va ser un dels problemes, atès que va acabar sent el ‘tsunami’ provocat per la caiguda dels rocs el que va causar els danys al Punt de Trobada

Dispositiu oficial de vigilància a la zona de l'esllavissada.
Dispositiu oficial de vigilància a la zona de l'esllavissada.
El Govern ha instal·lat aquest dimecres una bomba d’aigua a la cubeta del terreny esllavissat el 10 d’agost per poder anar retirant els litres i litres que s’acumulen producte de les darreres pluges i de la capa freàtica. L’excavació ja es va fer al seu dia per sota del nivell freàtic i això facilitava l’acumulació d’aigua. De fet, aquest seria un dels motius de desestabilització del terreny.

Conscient d’aquest fet, l’executiu hi ha col·locat el sistema de drenatge per anar buidant el clot i minimitzar els riscos. L’aigua facilita el descalçament del terreny i la desestabilització de tot plegat. De fet, diferents tècnics consultats per l’Altaveu han afirmat que aquest va ser un dels problemes que patia la parcel·la denominada ‘La Portalada’. Com a mínim des d’inici del 2018 no s’havia fet cap manteniment a la zona. Una vegada la darrera constructora que hi havia treballat va decidir deixar l’obra -una situació que va comunicar oportunament a totes les administracions-, una de les coses que es va fer va ser retirar les bombes extractores de l’aigua.

Des de llavors s’hi va acumular molta aigua. De fet, els tècnics consultats han calculat que si la fondària de l’excavació era de 18 metres -encara que hauria pogut arribar a fins i tot 20-, ben bé 12 metres d’altura estaven plens d’aigua el 10 d’agost quan va baixar l’esllavissada. L’aigua va amortir la caiguda dels rocs però, al seu torn, va convertir-se en l’ona expansiva que va projectar-se contra el Punt de Trobada. 

L’aigua hauria estat, també, un fet determinant en anar minant la terra per sota, i fent que cada vegada els tirants haguessin de suportar més pressió fins que el terreny superior s’hauria desprès per les fractures existents producte que cada vegada més el sòl anava tibant per sota. La sabata que els tècnics havien recomanat de construir al sòl de l’excavació mai no es va arribar a executar. Conscient de tot plegat, el Govern ha decidit tornar a extreure l’aigua i minimitzar riscos.

Segons un comunicat oficial de l’executiu, les precipitacions d’ahir han permès incentivar, tal com els tècnics ja van avançar fa uns dies, la purga natural de la muntanya. És a dir, esllavissades que es van succeint, que són previsibles però que baixen quan baixen. Tècnics d’Ordenament Territorial, geòlegs, bombers, policia, COEX, Protecció Civil, Creu Roja i circulació de Sant Julià de Lòria s’han desplaçat a la zona per fer-ne un seguiment. Per mantenir-hi la vigilància permanent, l’executiu ha instal·lat i posat en funcionament un sistema topogràfic de precisió que permet auscultar el terreny a nivell geològic i fer-ne un seguiment exhaustiu. La policia continua present a la zona per tal d’assistir als conductors i tallar el trànsit en cas necessari. Una mesura puntual que s’allargaria només fins que es restableixin les condicions adequades de visibilitat.

Comentaris (2)

Trending