El servei parroquial de bicicletes penja d’un fil

Excepte Andorra la Vella i Sant Julià, la resta de comuns tenen pràcticament decidit rescindir el contracte amb Cicland i el Govern estudia com reequilibrar la concessió

Una parada de Cicland.
Una parada de Cicland. Toni Solanelles

El servei de bicicletes interparroquial Cicland podria tenir els dies comptats. O, almenys, perdre molta de la poca força i adhesió que tenia fins ara. De fet, des que l’estiu del 2018 es va posar en marxa, no sense dubtes i ‘tensions’ legals, el servei no ha acabat de funcionar mai i la ‘ferotge’ competència que li han plantat els patinets elèctrics l’ha acabat de posar entre l’espasa i la paret. Fins al punt que hi ha cinc comuns que tenen decidit o gairebé rescindir el contracte amb l’empresa adjudicatària.

Només els comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià han manifestat la voluntat de mantenir l’acord amb Montre, que és la societat que formalment explota la concessió a Cicland. I no és que aquestes dues corporacions estiguin especialment satisfetes amb la utilització de les bicicletes, però sí mantenen el convenciment que la proposta és bona i més si en el marc del replantejament del projecte es poden instaurar alguns punts més de parada.

Andorra la Vella i Sant Julià estarien en disposició de continuar en el projecte i voldrien rebre les parades que se suprimeixin de les parròquies els comuns de les quals ja han anunciat que surten de Cicland, sempre, però, que no els suposi haver d’abonar ni un euro més que en l’actualitat

El que està clar, però, que excepte Escaldes, que està valorant la situació i no ha pres la decisió definitiva del tot, els comuns de les quatre parròquies altes ja han manifestat la seva intenció de trencar l’acord amb Montre perquè el servei resulta ineficaç. A Canillo, per exemple, que tinguin més o menys controlat, hi ha un usuari un cop al mes que usa el servei. I poca cosa més. No compensa, asseguren les fonts consultades, la inversió a realitzar.

Tant la concessionària com sobretot el Govern, que a través del ministeri de Medi Ambient era (i és) l’impulsor i el garant del projecte, ja estan al corrent de la situació. I s’està analitzant com reconduir el servei si és que hi ha reconducció possible. Els consultats han reconegut que els patinets elèctrics s’han menjat el terreny a les bicicletes. I la poca implantació que tenia Cicland ara és gairebé nul·la.

Andorra la Vella i Sant Julià estarien en disposició de continuar en el projecte i voldrien rebre les parades que se suprimeixin de les parròquies els comuns de les quals ja han anunciat que surten de Cicland. Això sí, cap dels dos comuns que han manifestat la voluntat de seguir comptant amb el servei està disposat a abonar ni un euro més del que abonen en l’actualitat. Per tant, també en aquest cas concessionària i Govern hauran de mirar com ho fan.

Comentaris (19)

Trending