La intervenció a un dels corredors d’allaus més important de la RN20 estaria enllestida el 2025

Filloy, que ha exposat el projecte davant dels empresaris, ha explicat que ubicar una galeria en aquest tram era l’única possibilitat factible per a evitar majors afectacions a la carretera

Víctor Filloy compareixent davant la CEA
Víctor Filloy compareixent davant la CEA

El ministre d’Ordenament Territorial i Habitatge, Víctor Filloy, ha presentat davant la Confederació Empresarial Andorrana les actuacions que ja s’han portat a terme a la RN20. Però, més específicament, ha donat dades sobre el projecte que es portarà a terme al corredor H2, on s’instal·larà una galeria per protegir la carretera de les allaus, i que estarà enllestida el 2025.

Aquest projecte, que s’engloba dintre de l’acord tancar a París entre Andorra i França fa quatre anys per millorar la carretera RN20, té un cost total de 21 milions d’euros, 10,5 milions aportats per cada país. Concretament, Filloy ha explicat que entre 14 i 16 milions d’euros es destinaran a la construcció de la galeria, que se situarà tot just sortint de l’Hospitalet. Els treballs s’iniciaran a la tardor del 2023, i es concentraran en les èpoques d’estiu, per a tenir una menor afectació en el trànsit. De fet, el ministre ha assegurat que s’està valorant la possibilitat d’habilitar una carretera que actualment està tancada i poder fer-la servir com a pas alternatiu.

En aquesta via es concentren una quantitat elevada d’allaus durant l’hivern, tot i que Filloy ha assegurat que “s’han reduït molt”, gràcies a diverses intervencions que ja s’han fet en aquest tram. Tot i que s’havien valorat diverses opcions per actuar en aquest tram, el ministre ha afirmat que “la galeria era l’única solució factible”. La resta del pressupost es destinarà a altres proteccions de la carretera.

D’altra banda, la CEA ha reclamat una segona via d’accés a França, i Filloy ha afirmat que, actualment, per la carretera que uneix els dos països circulen fins a set mil vehicles diaris, per tant “seria interessant desdoblar aquestes vies”. A més, ha afirmat que s’ha iniciat un estudi per al desenclavament d’Andorra, amb diversos sistemes de transport i posant damunt de la taula totes les possibilitats.

Comentaris (1)

Trending