L’informe d’impacte ambiental, clau en la decisió final sobre l’aeroport a Grau Roig

Espot assegura que “ni jo ni aquest Govern donarem suport a un projecte que pugui posar en risc la viabilitat del medi natural per a les generacions futures”

Xavier Espot parla amb Jordi Gallardo abans de l'inici de la sessió.
Xavier Espot parla amb Jordi Gallardo abans de l'inici de la sessió. DEMÒCRATES

El cap de Govern, Xavier Espot, ha deixat clar que una de les claus a l’hora de plantejar-se si s’accepta o no el projecte de construcció d’un aeroport a Grau Roig serà l’informe d’impacte ambiental, un dels documents que, tard o d’hora, s’haurà de tenir per avaluar la decisió. Ara bé, ha deixat que aquest treball haurà de ser fer per “tècnics”. A la vegada, ha remarcat que, per ara, tal com queda de manifest en el programa Hortizó 2023, la prioritat de l’executiu és la instal·lació de la Seu d’Urgell.

Espot ha hagut de respondre a la pregunta formulada pel conseller socialdemòcrata Roger Padreny sobre els estudis demanats a l’OACI sobre l’emplaçament de Grau Roig. I ha deixat clar davant les constants qüestions formulades des de la bancada del PS que, per ara, el Govern no té una opinió formada sobre la infraestructura. “No és un projecte complet i no podem emetre cap criteri, ni favorable ni desfavorable”, ha indicat.

Des del PS no s’ha amagat en cap moment que es mostren especialment desfavorable a la construcció d’un aeroport a Grau Roig. “És una mesura incompatible amb el medi ambient i que hipoteca el futur”, ha denunciat Padreny, que ha expressat els “dubtes” amb el fet que “la consideració de reserva de la biosfera sigui compatible” amb el projecte.

Una imatge d'arxiu de l'aparcament de Grau Roig.

Relacionat

El PS vol saber si el Govern ja ha decidit que es construeixi un aeroport a Grau Roig

Des de l’executiu, en canvi, s’ha argumentat que tot just s’està a l’espera de tenir tota la informació en molts àmbits diferents sobre el projecte: viabilitat tècnica, valoració entre cost i benefici, capacitat d’atreure aerolínies o trajectòries d’aproximació, entre altres. I, entre elles: l’impacte al medi natural. I sobre aquest darrer punt, Espot ha remarcat que “ni jo ni aquest Govern donarem suport a un projecte que pugui posar en risc la viabilitat del medi ambient per a les generacions futures”. Així, “l’informe d’impacte ambiental serà cabdal”.

Tot i això, el màxim responsable de l’executiu ha reclamat que “es deixi treballar les persones que ho han d’avaluar des de la seva competència tècnica”. Sobre aquest punt, ha admès que s’ha enviat a l’OACI el treball fet des de la Cambra perquè es posicioni. Ha admès que l’organisme ja va emetre un informe desfavorable sobre el terreny de Grau Roig l’any 2007, sobretot per la seva alçada, però ha indicat que “les normes d’aviació han canviat” i, ara, “s’ha d’avaluar més coses”.

Des del PS s’ha evidenciat que les respostes d’Espot no els han convençut. De fet, ha criticat que “fa temps que no concreten la seva opinió i, a més, les paraules no concorden amb els fets”. Padreny els ha acusat de fer “funambulisme” amb l’aeroport. “Tenim seriosos dubtes sobre les intencions i l’opinió real”, ha apuntat el conseller general.

Comentaris (4)

Trending