L’heliport es donarà en concessió durant 30 anys

El Govern licita el concurs per al disseny, la construcció i l’explotació de la infraestructura a la Caubella i preveu poder escollir l’empresa guanyadora a inicis de la primavera

Marticella, Gallardo i Molné, ensenyant la zona on anirà l'heliport.
Marticella, Gallardo i Molné, ensenyant la zona on anirà l'heliport. G. P.

L’empresa que construeixi el futur heliport nacional gestionarà la infraestructura durant un termini de 30 anys. Així ho ha decidit el Govern, que ha impulsat el concurs per tirar endavant la instal·lació, per la via de la concessió. Es preveu que al llarg del primer semestre de l’any vinent es pugui donar a conèixer el resultat de la licitació. Entre altres aspectes, es vol que qualsevol helicòpter que entri al país aterri obligatòriament a la Caubella, independentment que més endavant hi hagi altres heliports privats al Principat.

El concurs s’ha decidit obrir a operadors internacionals per garantir l’èxit del procés. Els plecs de bases, fins a quatre, inclouran que el guanyador haurà de fer-se càrrec del disseny de la infraestructura, però també de la seva construcció i posterior explotació. I la gestionarà durant un període de 30 anys, sense percebre cap aportació del Govern. “Nosaltres posem a disposició el terreny, mantenint la propietat i el concursant ha de construir l’heliport, que estimem que tindria un cost a partir de quatre milions d’euros”, ha comentat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Marticella, assenyalen la ubicació de l'heliport.

Relacionat

Un any d’obres i uns quatre milions d’inversió per construir l’heliport

La futura instal·lació, evidentment, haurà de ser “certificable” per l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI) i permetre operacions tant amb vehicles d’un sol motor com amb naus de dos. Un altre requisit inclòs al concurs és que l’heliport haurà de disposar d’espais per ubicar un punt fronterer de control d’entrada al país.

L’empresa que sigui seleccionada, a banda de construir la instal·lació, la gestionarà durant tres dècades. I això implicar garantir la seva operativitat però també oferir hangars per guardar els aparells, amb unes taxes màximes fixades des de l’administració.

No vol dir que no hi hagi en el futur altre intal·lacions aeroportuaries, però qualsevol entrada a l’espai andorrà implica l’aterratge a aquella infraestructura i la retribució d’unes taxes, però en cap cas parlant de cap traspàs de competències. De fet, es preveu que, malgrat que en un futur puguin existir altres espais privats d’aterratge d’helicòpters al país, l’heliport nacional serà d’escala obligada. Evidentment, pagant el preu que es fixi. A banda, el gestor també podrà oferir serveis complementaris a la infraestructura, com ara altres serveis aeris, com transport panoràmic o per a empreses privades.

Gallardo, Marticella i les cònsols massanenques miren l'espai on anirà l'heliport.

Relacionat

L’heliport anirà a la Caubella i es començarà a construir durant el primer trimestre de l’any vinent

Des del Govern es preveu que al llarg de les pròximes setmanes es tiri endavant un pla de difusió del projecte. Es vol presentar a possibles operadors interessats, fins a uns 30. Els qui finalment facin el pas de presentar-se al concurs disposen de quatre mesos per preparar les seves ofertes, així com per aclarir dubtes. El termini finalitzarà el 18 de febrer. A partir de llavors, serà quan el Govern analitzi les propostes i s’espera que, durant els darrers meso de l’hivern o a inicis de primavera, a més tardar, es pugui prendre una decisió.

Comentaris (4)

Trending