Govern no descarta un segon edifici d’equipaments al costat de la base del COEX

Es bastiria en la parcel·la, provinent de la cessió urbanística per la Cabeca, que es vol permutar amb el comú d’Encamp a canvi del terreny de Prada de Moles on s’ha descartat ja ubicar el nou Lycée

La parcel·la de la Cabeca que vol obtenir Govern.
La parcel·la de la Cabeca que vol obtenir Govern.

El Govern no descarta que els terrenys al costat de la base del COEX que vol permutar amb el comú d’Encamp puguin albergar en un futur més equipaments que l’ampliació de l’aparcament de la seu del cos. Així ho admet en la documentació que ha enviat al Consell General perquè es declari l’alineació de la parcel·la que ha de cedir a la corporació, la de Prada de Moles on es volia construir l’ampliació del Lycée. L’operació permetrà que el comú encara conservi uns 3.000 metres quadrats a la zona de la Cabeca.

El parlament ha de donar el vistiplau ara a aquesta petició, que ha de permetre tirar endavant la permuta. En concret, el Govern atorgaria a Encamp la propietat de la parcel·la a prop de la zona esportiva, actualment cedida a precari per a ús d’aparcament. És de fet, un terreny que ja havia estat propietat de la corporació. En el seu dia, també va ser objecte d’una permuta amb l’executiu a canvi de la unitat Prat del Llaç on es va bastir l’estació inferior i el pàrquing del Funicamp.

Des de llavors, la intenció del Govern era que allà s’hi construís l’edifici per a l’ampliació del Lycée Comte de Foix, projecte que mai va reeixir. I que, ara, ja no ho farà. Com es recorda en la documentació, l’acord amb França és que les dependències del sistema educatiu gal es facin a l’antiga escola de Ciutat de Valls. Per tant, l’executiu té un terreny sense ús a curt, mitjà i llarg termini.

I, en canvi, necessita una altra parcel·la, en aquest cas comunal, situada al costat de la nova seu del COEX. La corporació la va aconseguir en el procés de desenvolupament la unitat d’actuació de la Cabeca, com a fruit de la cessió urbanística per part  dels propietaris. El terreny, de fet, ja l’està utilitzant Govern, “a precari” fruit d’un conveni amb el comú. Ara, es considera que seria interessant tenir-lo definitivament en propietat.

Parcel·la a Prada de Moles, ara de Govern.
Parcel·la a Prada de Moles, ara de Govern.

I és que es recorda que part de l’edifici de la nova seu del COEX s’ha destinat a usos diferents dels previstos en un inici, com ara la caserna de banders o una “aula de formació de dimensions considerables”. A banda, també “cal ordenar les maniobres i l’estacionament dels vehicles del personal i dels visitants” que acudeixen a aquestes dependències.

La parcel·la, ara mateix, encampadana, es considera adient. Es donen diferents motius. El primer, “consolidar l’existència de l’aparcament complementari per a la base central del COEX i de baners”. I, en segons, perquè “des d’una òptica de major calat i repercussió, enfocada a mig i llarg termini, pot resultar interessant i convenient per al Govern, en un futur, disposar d’una porció significativa de la parcel·la (...) per ubicar-hi equipaments de molt diversa índole”. En aquest sentit, es posa en relleu “la centralitat” el terreny i “l’excel·lent connectivitat” amb totes les parròquies.

Així, s’indica que “la centralitat de l’emplaçament i la bona comunicació són factors positius per a un ampli ventall de futurs possibles equipaments de titularitat pública i de competència governamental, com per exemple equipaments sanitaris, educatius, culturals, esportius, logístics, etc.”. També es posa en relleu que “arribat el cas” aquests “probablement poden ser compatibles amb l’aparcament complementari de la base central del COEX i de les dependències del cos de banders, exposat a l’apartat precedent, mitjançant una edificació de diverses plantes”.

Parcel·la de la Cabeca, ara del comú d'Encamp.
Parcel·la de la Cabeca, ara del comú d'Encamp.

Segons s’assegura en la documentació, va ser el comú qui va fer la proposta de permuta. La carta la va enviar la cònsol major, Laura Mas, al llavors ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó. Per poder fer el procés, es van encarregar taxacions del valor de totes dues parcel·les.

Prada de Moles es va peritar en 7,866 milions, el que suposa 1.765,55 euros per metre quadrat. Per la seva banda, la Cabeca, més gran en superfície, té un valor estimat de 13,387 milions, 1.566,17 euros per metres quadrat. Aplicant el que estableix la llei, s’indica que el Govern cediria al comú un total de 4.478,54 metres quadrats i, en contraprestació, la corporació hauria de donar 5.022,94. Això vol dir que conservaria una parcel·la de 3.461,06 metres quadrats. “La delimitació concreta del perímetre (...) serà concretada oportunament amb el comú d’Encamp prèviament a l’acord de la permuta”, s’apunta.

Ara, però, tot queda a l’espera de la decisió que prengui el Consell General. Un cop es tingui el vistiplau a la declaració d’alienabilitat del terreny a Prada de Moles, es continuarà el procés.

Comentaris (2)

Trending