El Govern impulsa un estudi per millorar la mobilitat interna i externa d’Andorra

El treball haurà d’avaluar el potencial de diferents projectes d’infraestructures com ara connexions ferroviàries o viàries però no preveu analitzar l’aeroport de Grau Roig

L'accident ha tingut lloc a l'N-145.
L'accident ha tingut lloc a l'N-145.

El Govern impulsa un estudi per mirar quines possibilitats de millora i obertura existeixen per a la xarxa de mobilitat andorrana. Entre altres aspectes, es vol analitzar quin és el potencial de diferents infraestructures existents o en projecte, com ara la possible arribada del tren, la xarxa viària de les regions properes o l’aeroport de la Seu. En canvi, en cap moment es preveu fer cap avaluació sobre l’aeròdrom que la Cambra de Comerç proposa a Grau Roig. El cost del treball s’estima en 80.000 euros.

L’executiu ha convocat el concurs que ha de permetre tirar endavant aquest estudi. Es busca una empresa que faci l’assistència tècnica per “a l’anàlisi de les possibilitats d’obertura de la xarxa de mobilitat andorrana”. En concret, es pretén “cercar noves oportunitats” en aquesta matèria, “encaminades totes elles al desenvolupament econòmic i social d’Andorra en un escenari post-Covid”.

Es preveuen destinar 80.000 euros, 40.000 aquest any i la resta el vinent, en un treball que ha d’allargar-se durant 24 mesos i que inclou avaluar les demandes dels sectors econòmics i sondejar la disposició de les administracions dels països veïns

El treball en el marc de diferents textos legals i normatius com ara la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, l’acord del Consell General del reconeixement de la crisi climàtica i la declaració de l’estat d’emergència ecològica així com els objectius de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i diversos punts del programa del Govern Horitzó 2023. En l’estudi tindrà una gran importància l’anàlisi de la mobilitat en cotxe, ja que, es reconeix, sempre ha tingut una gran importància al país per l’orografia i les característiques geogràfiques. Així, en el plec de bases del concurs es recorda que hi ha una mitjana diària de 135.000 desplaçaments amb vehicle particular i que 4,5 milions més visiten anualment el país.

En concret, l’estudi “haurà de permetre explorar i conèixer les preocupacions i anhels de l’associacionisme turístic, comercial i econòmic en matèria de mobilitat interna i externa, així com la predisposició de les administracions veïnes en expandir les seves xarxes de connexió a través del Principat”. La voluntat és avaluar tant les debilitats com les fortaleses del país en aquest àmbit, així com les amenaces i oportunitats, a la vegada que es vol analitzar amb les administracions veïnes projectes vinculats al país i que puguin servir per connectar França i Espanya creuant el Principat.

Entre ells, les connexions ferroviàries entre Barcelona o Madrid i Tolosa, el corredor del mediterrani o millores a carreteres com l’N-260, l’N-145 o la C-14. També es demana una anàlisi de la xarxa interna i de “les seves possibilitats d’expansió”. En canvi en cap moment es parla del projecte de l’aeroport de Grau Roig, tot i que sí que se cita la possible connexió ferroviària amb el de la Seu d’Urgell.

La previsió del Govern és destinar uns 80.000 euros als treballs, repartits entre aquest exercici i el del 2022. I és que l’estudi s’haurà de tirar endavant al llarg d’un termini màxim de 24 mesos.

Comentaris (2)

Trending