Espot veu en el Banc Europeu d’Inversions la possible font de finançament per fer arribar el tren

El cap de Govern recorda que sempre “hem vist amb bons ulls” el projecte i entén, amb prudència, que els contactes fets amb l’organisme “obren una porta a aquesta possibilitat”

El cap de Govern, Xavier Espot durant la presentació del pla d'acció H23.
El cap de Govern, Xavier Espot durant la presentació del pla d'acció H23. SFGA

La possible arribada d’una connexió ferroviària al país és vista amb “bons ulls” des del Govern. Així ho ha posat en relleu el cap de Govern, Xavier Espot, tot advertint que es tracta, ara per ara, d’un projecte molt embrionari i a llarg termini. Des de l’executiu però, s’entén que està, si més no, una mica més a prop. El motiu? Els contactes realitzats amb el Banc Europeu d’Inversions, entitat acostumada a finançar iniciatives d’aquestes característiques.

Amb molta prudència, això sí, Espot ha avançat que aquesta podria ser la via, mai millor dit, per fer possible la sempre anhelada arribada del tren a Andorra. La possibilitat d’una connexió ferroviària està sent estudiada per la Cambra i tindria el ple suport del Govern. “Sempre hem dit que el veiem amb bons ulls”, ha recordat el cap de l’executiu que, però, també ha deixat clar que la idea és “a llarg termini”.

Un dels obstacles seria l’elevat cost econòmic que presentaria. No seia pas una infraestructura barata, a més d’haver de posar-se d’acord amb els països veïns. I qui podria actuar com a desllorigador de tot plegat, almenys segons ha apuntat Espot, seria l’organisme amb el qual els darrers mesos s’han establert negociacions. “Els contactes amb el Banc Europeu d’Inversions crec que obren una porta a aquesta possibilitat. Permeten estudiar amb més profunditat projectes d’aquestes característiques”, ha comentat.

Xavier Espot i Miquel Armengol, durant la presentació de l'informe econòmic.

Relacionat

La Cambra calcula que el PIB pot caure fins a un 15% i reclama mantenir les inversions del 2020

El tren seria una fórmula per desenclavar el Principat i millorar les connexions internacionals. Una altra seria l’aeroport. I en aquest punt des de la Cambra es torna a pressionar al Govern amb la idea de construir-lo a Grau Roig. Espot, però, demana paciència. “Els informes els tenim i ara els han de validar els nostres tècnics i també veure quin seria l’impacte mediambiental”, ha remarcat. Per tant, no s’ha volgut posicionar, ja que això, ha apuntat, suposaria “avançar-me als nostres tècnics”.

Per ara, l’aposta en ferm és la de l’aeroport de la Seu. “I més amb la validació del GPS”, ha recordat. Per tant, “he de treballar de forma prioritària per la sostenibilitat econòmica i per tenir línies regulars”.

 

Comentaris (6)

Trending