La Cambra calcula que el PIB pot caure fins a un 15% i reclama mantenir les inversions del 2020

L’entitat lamenta que la crisi del coronavirus ha truncat la tendència a l’alça de l’economia i considera clau en la recuperació que es mantingui una fiscalitat competitiva i es faciliti l’arribada d’inversió estrangera

Xavier Espot i Miquel Armengol, durant la presentació de l'informe econòmic.
Xavier Espot i Miquel Armengol, durant la presentació de l'informe econòmic. G. P.

La Cambra de Comerç estima que la caiguda del Producte Interior Brut (PIB) andorrà provocada per la crisi del coronavirus oscil·larà entre l’11 i el 15%, en funció de si es produeix o no un rebrot fort de la pandèmia. Així ho ha indicat el president de l’entitat, Miquel Armengol, durant la presentació de l’informe econòmic del 2019. L’ens considera que per permetre una recuperació ràpida, que ja es vegi l’any vinent, cal afrontar cinc reptes, entre els quals concretar un pla per recuperar aquelles inversions públiques suprimides el 2020.

Durant la presentació, s’ha posat en relleu que l’any passat l’economia andorrana va mantenir la tendència a l’alça, amb un creixement del PIB de l’1,8%. La Covid-19, però, ho ha truncat. De fet, queda clar que la davallada a Andorra serà molt important. S’estima entre l’11,1% i el 14,8%, en funció de quin sigui el comportament de la pandèmia en el que resta d’any. Les darreres dades de contagis, doncs, fan pensar que la dada s’aproparà més a la franja més pessimista.

Armengol defensa que un aeroport internacional al país permetria ara no haver de dependre a l’hivern de la situació sanitària als països veïns per fer venir turistes

Davant aquest escenari, Armengol ha posat en relleu que la recuperació dependrà en bona part de la “capacitat de controlar els rebots” però també de l’arribada d’una vacuna eficient. A partir d’aquí, caldrà afrontar cinc reptes claus per permetre que, ja l’any vint, es pugui registrar una recuperació. Entre aquests, es reclama que es concreti un pla de rellançament de les inversions públiques que permeti “mantenir les del 2020” i impulsar “un paquet addicional” que prepari el país “davant dels nombrosos desafiaments de futur”.

Entre elles, un aeroport internacional que, defensen evitaria que l’arribada de turistes, per exemple, durant la temporada d’hivern, depengui de la situació sanitària dels Estats veïns. També, però, altres actuacions com ara programes d’ajuda per a la digitalització de les empreses, l’estudi d’una connexió ferroviària o l’impuls de polítiques de sostenibilitat i economia circular.

I això sense que la pressió fiscal superi el 25% i, per tant, continuï sent competitiva. Es tracta d’un altre dels reptes: preservar una fiscalitat “competitiva” clau per “atreure activitat, talent i noves empreses”. A més, es considera necessari introduir noves deduccions a l’impost de societats i l’IRPF que permetin “fomentar la innovació i la transformació”.

Espot admet una certa diferència amb el ritme inversors que, deixa clar, es recuperarà “tan bon punt sigui possible”

També es reclama que es treballi per reorientar els sectors comercial i turístic, per “reposicionar l’oferta” i “oferir un valor afegit més elevat que satisfaci una demanda de més qualitat” que atragui “un turista de més despesa”. Pel que fa al comerç, es veu necessari fomentar la digitalització i l’agilització dels tràmits duaners.

Els dos darrers reptes apuntats per Armengol fan referència, primer, a la millora “del marc estructural del país”. En aquest punt, es demana reformar la Llei d’Inversió estrangera per simplificar la documentació i guanyar agilitat. En aquest punt hi entra el projecte de zona franca i la millora del funcionament de la justícia.

Per últim, la Cambra entén que cal apostar per mesures que, per una banda, permetin fomentar l’ocupació i, per l’altre, atreure talent per fer front a les necessitats de personal qualificat per part de les empreses. Així, es demana “facilitar els procediments administratius de creació i d’immigració” i que s’estableixi una normativa per facilitar l’impuls de programes de pràctiques formatives en empreses per a joves estudiants, no només d’Andorra, sinó també de l’estranger.

A l’acte de presentació de l’informe, limitat d’aforament com a mesura contra la Covid-19, hi ha assistit, com és habitual, el cap de Govern. Xavier Espot ha valorat de forma positiva el discurs tot indicant que “estem alineats amb la Cambra” i que “les visions que tenim estan molt a prop”. Sobre el punt de les inversions, sí que ha admès una certa diferència. “Ells parlen de mantenir el ritme inversor i nosaltres tenim clar que, ara, hi ha despeses a les quals no podem fer front perquè hi ha altres que són prioritàries, com els ajuts a persones vulnerables o pagar els ERTO”, ha apuntat. Tot i això, ha remarcat que “tan bon punt sigui possible, el ritme inversor es recuperarà”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending