L’enllaç amb tren entre Puigcerdà i Andorra suposaria una inversió de 230 milions d’euros

El projecte ha rebut el suport de l’associació Promoció del Transport Públic de Catalunya, que la considera “una aposta sòlida per a l’Alt Pirineu i el Principat”

El projecte preveu allargar l'actual línia entre Barcelona i Puigcerdà.
El projecte preveu allargar l'actual línia entre Barcelona i Puigcerdà.

El projecte que permetria fer arribar el tren a Andorra allargant l’actual línia que connecta Barcelona amb Puigcerdà suposaria una inversió mínima de 230 milions d’euros. Aquest és el càlcul que fan els impulsors de la proposta, que ara ha rebut el suport de l’associació Promoció del Transport Públic de Catalunya, una entitat que defensa la necessitat d’una mobilitat més sostenible. En el seu informe, apunta que la infraestructura tindria importants avantatges.

El projecte que es va presentar l’any passat ha aixecat interès de les autoritats i dels agents econòmics del Principat. No es pot negar que seria un pas de gegant cap a una aspiració històrica d’Andorra: desenclavar el país i afegir alternatives a l’hora d’arribar. La idea és que de la línia de RENFE que actualment uneix Barcelona i Puigcerdà, es faci un ramal, a l’altura d’Urtx-Alp. Aquest, a través de les valls del Segre i del Valira arribaria fins a la Seu d’Urgell i Sant Julià de Lòria.

La idea seria fer un ramal des d’Urtx-Alp que al llarg de 55 quilòmetres portaria la via fins a la Seu d’Urgell i Sant Julià de Lòria

En total, suposaria la construcció de 55 quilòmetres de via. Alguns quilòmetres més si finalment s’apostés per continuar-la fins a Andorra la Vella. Segons les estimacions incloses en el projecte, la inversió necessària per fer-la realitat seria de 229,78 milions d’euros. Permetria connectar el Principat no només amb la capital catalana -s’estima una durada del trajecte de poc més de quatre hores que, s’entén, tindria marge de reducció- sinó també amb Tolosa. A més, obriria la porta a rutes cap a Tarragona.

I tot a un cost de bitllet relativament assequible: inferior a 20 euros. Això pel que fa al transport de passatgers, perquè la infraestructura també suposaria importants avantatges pel que fa al trasllat de mercaderies. S’assegura que la reducció de cost podria arribar a ser fins al del 50%.

La proposta ha estat analitzada per Promoció del Transport Públic que, de fet, recorden que en un estudi previ (Objectiu Tren 2024) ja havien recomanat la realització d’un estudi de viabilitat d’una línia entre Alp i Andorra. I la valoren de forma molt positiva. “És una aposta sòlida per a l’Alt Pirineu i el Principat”, asseguren. Per això, expressen la voluntat de “donar a conèixer la iniciativa i donar suport al projecte, vetllant per la millora dels serveis ferroviaris de Catalunya”.

WhatsApp Image 2020 11 15 at 17 opt

 

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending