Els gestors de CRAMEA no descarten demanar més anys de concessió per compensar l’increment del cost

La instal·lació, amb una capacitat de 140 usuaris, acabarà suposant una inversió de 22 milions, sis més dels previstos, i estarà en funcionament la primavera del 2025

https://www.youtube.com/watch?v=Yx1Q-orvjXQ

El centre residencial en alçada medico esportiu d’Andorra (CRAMEA) acabarà suposant una inversió, totalment privada, de 22 milions d’euros. Un cost superior als prop de 16 que s’havien estimat en un inici. Per això, des de Bomosa i la societat que impulsa el projecte, CES 2508, valoren la possibilitat, en un futur, de demanar un allargament de la concessió, de 40 anys. El centre ha de donar feina a una seixantena de treballadors i s’espera que, ja a partir del tercer exercici de funcionament -es posaria en marxa la primavera del 2025- doni beneficis.

Ara sí, Bomosa, a través de la societat CES 2508, posa fil a l’agulla a un projecte que va viure el seu tret de sortida fa set anys, quan Govern va impulsar el procés per, primer, fer la declaració d’interès nacional, i, ja el 2016, el concurs per adjudicar la concessió. La construcció de la instal·lació ja ha començat, un cop desencallats els diferents obstacles que els darrers anys havien entorpit el projecte. Va ser la societat qui va guanyar el concurs, però tot ha estat aturat fins ara per diferents motius, entre ells demandes judicials per part de Saetde -ara soci fundador-, ja que l’edifici de Sud Ràdio està a la zona de concessió de l’estació i també l’havia de travessar un vial d’accés ara ja impulsat des del comú d’Encamp.

El centre tindrà capacitat per a fins a 140 esportistes, però també inclourà serveis per al públic en general, com ara dos restaurants, un dels quals gastronòmic. Les obres ja estan en marxa, amb previsió que pugui obrir durant la primavera del 2025. Ara, hi ha quatre actuacions paral·leles. Dos, per part del Govern: el buidatge de Sud Ràdio i la captació d’aigua potable; una, del comú, el vial; i l’excavació del terreny, per part de CES 2508. Les terres sobrants, per cert, no aniran a l’abocador. Saetde les emprarà per a altres actuacions que ha de dur a terme a l’estació.

Treballs d'excavació 2 CRAMEA
Els treballs d'excavació a la zona de Sud Ràdio.

Manel García, CEO de Bomosa, ha desvelat els principals detalls d’un projecte que vol que Andorra disposi d’una instal·lació única. “A Europa hi ha una mancança d’un centre d’aquestes característiques”, ha comentat, tot afirmant que volem “ser un establiment de referència per a esportistes de tot el món, millorant el rendiment entrenant i pernoctant en alçada”. Ha apuntat, però, que no es limitarà a professionals. Estarà també obert a amateurs i als seus acompanyants.

En total, els tècnics estimen que el cost necessari per reformar l’antiga Sud Ràdio ascendirà a 22 milions d’euros. La xifra és força superior a la inicialment prevista, que era d’uns 16. “És evident quina és la situació econòmica mundial, amb un increment substancial dels costos del material de la construcció”, ha recordat García. També, pel fet que la capacitat del centre serà més alta. Hi haurà 80 habitacions, 50 dobles, 20 individuals i 10 per a quatre persones. Deu més que les previstes en un principi.

L’inici del termini de la concessió hauria de ser al setembre. Serà llavors quan s’espera que Govern pugui entregar l’edifici totalment buit. Ara bé, no es descarta fer ús d’una clàusula que permetria endarrerir l’activació. I, tampoc, que vist el cost final de la instal·lació, es pugui demanar més anys de gestió. “Créixer en inversió, lògicament, allarga el temps de recuperació. Estem valorant tot plegat, Han passat moltes coses que han fet que el projecte no s’engegui quan estava previst. Quan toqui, seurem amb Govern i potser es mirarà de plantejar”, ha indicat García.

Manel García, CEO de Bomosa, presentant el projecte.
Manel García, CEO de Bomosa, presentant el projecte. G. P.

El CRAMEA tindrà 9.500 metres quadrats de superfície. Hi haurà les diferents instal·lacions esportives i d’entrenament, així com les habitacions, però també els espais de restauració i per a aparcaments. En canvi, s’ha acabat descartant una piscina. S’entén que “ja hi ha prou instal·lacions d’aquest tipus al país”, començant per la més propera, la del Pas de la Casa.

Bomosa preveu que el centre generi una seixantena de llocs de feina, que podrien incrementar-se en funció del nombre d’usuaris. “Pensem en un primer moment en una ocupació del 60% o 65% però amb la política de promoció i de recerca de clients, confiem a poder incrementar-ho”, ha explicat el CEO de l’entitat. De fet, els càlculs de xifra de negoci són optimistes. Es confia que es puguin generar beneficis ja a partir del tercer any de funcionament.

Comentaris (12)

Trending