Immigració sanciona almenys una empresa de les obres de l’avinguda Meritxell per tenir operaris irregulars

El departament depenent d’Interior va tancar el juliol un expedient que advertia que una empresa laurediana subcontractada feia treballar cinc persones vingudes d’Espanya sense el permís en regla

-
-
El departament d’Immigració ha imposat com a mínim cinc sancions -tantes com treballadors irregulars va detectar- a una de les empreses que va participar en les obres de remodelació de l’avinguda Meritxell. En aquest cas, l’expedient ja es va tancar i la sanció ja ha estat comunicada a l’empresa, que haurà d’adoptar les mesures que cregui escaient en considerar que no hi ha lloc a que se la sancioni per cinc infraccions sinó per una de sola.

Segons que ha pogut saber l’Altaveu de fonts properes a l’administració, l’empresa sancionada, radicada a Sant Julià, treballava com a subcontractada en un dels trams del vial que durant l’estiu s’ha estat reformant. Al seu torn, l’empresa en qüestió va contractar treballadors d’una empresa espanyola, tot un procés en cascada que no es va acabar de fer bé. Les fonts consultades han assegurat que aquestes podrien no ser les úniques sancions imposades en matèria de treballadors il·legals o irregulars, vist que no van ser els únics treballadors que van venir temporalment al Principat per participar dels esmentats treballs.

El cas que ha pogut confirmar aquest mitjà parteix d’una doble inspecció a les obres realitzada per agents de la policia durant el mes de maig. Un dia es va localitzar un treballador que no tenia els papers en regla -havia superat de molt el permís temporal que se li havia expedit per poder treballar al país- i dies més tard la policia va corroborar que la mateixa situació es donava en quatre operaris més. En tots els casos, tots els empleats procedien de la mateixa empresa espanyola, tots prestaven serveis per la mateixa empresa andorrana i aquesta, al seu torn, estava subcontractada per l’adjudicatària d’un dels quatre trams.

L’inspector designat per instruir el cas va dur a terme les diligències oportunes i durant el mes de juliol va concloure que, a parer seu, atesa les declaracions preses, la documental que obrava en el seu poder i la legislació en vigència, era pertinent sancionar l’empresa laurediana per cinc infraccions en matèria de treball temporal d’estrangers. De fet, estrictament no es tracta d’una sanció ferma si no d’una proposta de sanció que l’empresa afectada pot recórrer i que segons les fonts administratives consultades efectivament hauria recorregut

La proposta de sanció, a raó de 300 euros per cap, s’afegeix a la investigació que Treball té en curs sobre l’abús que haurien protagonitzat algunes constructores fent fer més hores del compte 

Segons les esmentades fonts, Immigració ha proposat imposar una sanció de 300 euros per cadascun dels treballadors que no tenien els papers en regla. Suposadament, quan van ser descoberts en situació irregular, l’empresa sancionada estava tramitant la renovació d’un primer permís, que feia ben bé 15 dies que havia vençut quan els agents de la policia van estar fent la inspecció sobre el terreny.

No és el primer incident que transcendeix quant a incompliments de naturalesa laboral en relació amb les obres de l’avinguda Meritxell. L’Altaveu ja va avançar diumenge que hi ha en curs una investigació per part del departament de Treball que, en aquest cas, està indagant i acabant de recopilar la informació necessària que confirmar els indicis que té que més d’una de les empreses participants en els esmentats treballs de reforma de la cèntrica artèria d’Andorra la Vella van sobrepassar molt àmpliament el nombre màxim d’hores extraordinàries que podien fer fer als seus operaris.

En aquest cas, la investigació està en una fase més embrionària que la d’Immigració, atès que formalment encara no es pot parlar d’expedient sancionador obert. De fet, encara es podria arribar a arxivar el cas si amb la informació que s’està acabant de recollir es pot revertir els elements que almenys a l’inici, quan durant el mes de juny es van fer un seguit d’inspeccions, permetien indicar que s’estaven cometent abusos laborals.

El servei d'inspecció laboral té indicis que diverses empreses s'haurien saltat la normativa en les obres de l'avinguda Meritxell, que no necessàriament han de ser les que actuaven en el tram de la imatge.

Relacionat

Treball confirma que hi va haver empreses de les obres de Meritxell que van fer treballar als obrers més del permès
Les anomalies sobre les quals està instruint l'expedient Treball afecten sols algun dels trams de la remodelació, que no ha de ser necessàriament el de la imatge.

Relacionat

Treball instrueix un expedient per abús laboral durant les obres de remodelació de l’avinguda Meritxell

Comentaris (1)

Trending