Grups empresarials preparen reestructuracions de plantilla aprofitant l’abaratiment dels comiats no causals

En el sector bancari és on hi ha més neguit, i on ja s’han començat a deixar entendre que en breu hi haurà una nova onada de baixes una vegada entrada en vigor la reforma laboral

Al sector bancari és on ara mateix hi ha més neguit.
Al sector bancari és on ara mateix hi ha més neguit.
La reforma laboral aprovada a principi de desembre i que ha entrat en vigor aquest divendres amenaça de portar canvis notable. El primer, importants reestructuracions de personal en algunes empreses. Especialment, en grans grups empresarials del país que davant la situació econòmica actual, davant la contracció del mercat, han de redimensionar les seves plantilles. En el sector bancari és on hi ha més neguit i més interrogants.

Una de les conseqüències més clares i contundents que comporta el nou Codi de relacions laborals és l’abaratiment dels acomiadaments no causals. I és aquest fet, aquesta escletxa legal, la que obre la porta a aprimar plantilles a les empreses. Ara acomiadar personal d’un dia per l’altre sense cap motiu justificat resulta més barat que fa uns dies. Així ho han recordat i denunciat diferents fonts sindicals, a les quals els consta que s’estan preparant “revisions” de plantilles.

Diverses fonts han assegurat que els darrers dies ja hi ha hagut moviments al sector bancari. Crèdit Andorrà ha executat algunes últimes sortides just abans de l’entrada en vigor de la nova legislació i també n’estaria preparant ara ja amb el nou marc normatiu. No és nou el redimensionament de plantilles a les entitats bancàries. Però ara s’aprofitarà la conjuntura legal per acabar de fer net. Fonts del sector han recordat que “si el teu benefici recurrent no és bo” cal adoptar decisions, “per molt traumàtiques que puguin ser”, per reduir els costos, les despeses fixes. I les de personal són, malauradament, les més importants.

Les entitats bancàries fa temps que estan aprimant les plantilles i tant dijous -darrer dia amb la legislació 'vella'- com aquest divendres -vigent ja la nova normativa- hi ha hagut més moviments

Les mateixes fonts del sector bancari han assegurat que també hi ha un elevat neguit entre el personal d’Andbank, on també s’han experimentat els darrers temps -MoraBanc no se n’ha escapat tampoc- diverses baixes, ja sia via prejubilacions, sortides pactades o acomiadaments forçats i degudament remunerats. Malgrat que la brama sobre possibles fusions s’ha reduït -“és quan més soroll hi ha que més contactes es fan”, han assegurat fonts del sector-, no es descarta que, principalment Crèdit Andorrà i Andbank s’estiguin “posant a punt” pel que hagi de venir. En tot cas, no ara no es preveu cap moviment en ferm fins que no s’hagin tancat els comptes del 2018, que s’estan acabant de cuinar, i que no distaran molt del que va passar l’any passat. 

Així, en el sector, d’entrada, s’espera una reducció dels beneficis -cal veure l’abast- de les dues principals entitats del país. Mentre que MoraBanc mantindria un increment molt suau de guanys respecte del 2017 i Banc Sabadell continuar pujant, percentualment, amb més força. El dubte de Vall Banc sempre està present. Fins i tot pels propis actors de la plaça financera, que no acaben de saber mai quina és la línia de l’entitat aixoplugada pel fons voltor americà JC Flowers.

Patronal i sindicats

Però més enllà del sector bancari, és clar que el nou marc normatiu portarà canvis. I no sols per eventuals acomiadaments. Com reconeixia en una entrevista a l’Altaveu el president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena, la patronal mateix està mirant d’ampliar els seus serveis, justament, per poder assessorar més i millor les empreses, de totes les mides, davant els canvis legals recentment aprovats i que tot just ara es posen en marxa.

Els sindicats esperen que un canvi de Govern comporti canvis, de nou, en matèria laboral; la CEA es prepara per oferir un millor assessorament a les empreses

D’altra banda, organitzacions sindicals com la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) o la formació política Podem temen la repercussió del nou marc normatiu i esperen que, si les eleccions del mes d’abril comportessin un canvi de majories al Consell General, hi pugui haver un replantejament d’algunes de les lleis. D’algunes de les mesures adoptades i l’abast de les quals es començaran a notar a partir d’ara. Així, per exemple, el portaveu de Podem, Joan Seguí, ha denunciat que el nou Codi de relacions laborals, juntament “amb la de conflicte laboral,  representen una involució flagrant i una retallada de drets fonamentals amb dos detalls a mode de paper de regal enganyós”.

Si pogués governar, Podem Andorra assegura que apostaria per “augmentar el preu de l’acomiadament, el valor de les hores extres i els dies festius laborables” i implementar mesures per millorar la conciliació laboral i familiar. També fixaria per llei com a festiu l’1 de maig i protegiria més i millor el treball nocturn per als menors, el sou dels quals l’equipararia al de qualsevol altra persona. Alhora, “no es permetrien contractes escombraria”. I tot plegat sense tenir en compte noves accions en relació amb el dret de vaga o de manifestació.

Comentaris (6)

Trending