Grupo Planeta aterra a Andorra per posar en marxa una universitat de la qual se’n desconeix gairebé tot

La ministra d’Educació i el CEO de la divisió Planeta Formación y Universidades escenifiquen l’acord de creació de la Universitat Carlemany

Ester Vilarrubla i Carlos Giménez durant la compareixença.
Ester Vilarrubla i Carlos Giménez durant la compareixença.
No se sap on tindrà les instal·lacions físiques ni quants llocs de treball al Principat pot tenir. Vol ser un referent en matèries del coneixement d’interès per a Andorra però tampoc no està clar quines formacions -graus, batxelors, màsters…- pretén posar en marxa, ja, al mes d’octubre. Amb tot, el Grupo Planeta aterra a Andorra per posar en marxa la Universitat Carlemeny, de nom sí que en té. Ah, tota la formació que ofereixi serà en línia.

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i el conseller delegat (CEO) de la divisió educativa del grup empresarial controlat per la família Lara, Carlos Giménez, han escenificat aquest migdia, en roda de premsa, l’acord que hauria adoptat ahir el consell de ministres d’acordar la creació de la universitat que, en un parell d’anys, pretén tenir inscrits entre 1.500 i 2.000 alumnes. Aquesta ha estat la única dada que ha deixat anar Giménez a preguntes dels periodistes i vista la nebulosa d’inconcrecions que estava generant.

La titular d'Educació es renta les mans sobre l'èxit futur de les universitats privades que s'implanten al país: la responsabilitat és de les empreses

Giménez ha assegurat que el suposat atractiu de la fiscalitat andorrana ha suposat una motivació “zero” per establir-se a Andorra. En canvi, a Planeta els hauria desvetllat interès la vocació d’obertura internacional o d’exportació de coneixement que tindria el Principat. El CEO de Planeta Formación y Universidades ha celebrat la bona acollida que sempre han tingut del Govern d’Andorra, amb qui havien iniciat els contactes el 2015. Tots els programes que s’acabin oferint seran en línia i la intenció és que siguin en català, espanyol i francès. Planeta pretén desenvolupar un 'hub' internacional en ensenyament superior i universitari des d'Andorra.

La titular d’Educació ha destacat el fet que l’arribada d’una nova universitat, totalment privada, “reforça l’oferta formativa” del Principat i “ens dóna un posicionament més ampli” alhora que és una mostra de confiança, ha dit Vilarrubla, cap a “la nostra aposta per l’obertura econòmica”. La ministra ha deixat clar, però, que l’èxit dels projectes, en qualsevol cas, depèn únicament de les empreses que els impulsen, i que l’administració no hi té res a veure, que l’únic que pot fer i ha de fer és “no frenar els projectes i no endarrerir-los”. 

Cap pla d'estudis concret

La voluntat de Planeta és de posar en marxa algunes titulacions, poques, sense excessos, el proper octubre. Però quan s'ha demanat a Giménez quina serà l'oferta amb què es treballa no hi ha hagut cap concreció. I això que abans de poder oferir res, l'agència de qualitat educativa del Principat (AQUA) ha de validar els plans d'estudis. Sembla, doncs, que hores d'ara ja haurien d'estar triats, com a mínim, les 'carreres' que es pretenen desenvolupar. Però no. El CEO de la divisió universitària de Planeta, però, sols ha parlat d'àrees d'interès estratègic que podrien arribar a ser un referent des d'Andorra com la formació en educació, en tecnologia o en sostenibilitat.

El grup liderat per la família Lara manté que "no volem desenvolupar massa programes des de l'inici" perquè prefereix "menjar poc i pair bé"

Giménez, que ha explicat que sumat el conjunt de països on s'han anat implantant en els darrers 17 anys sumen 100.000 estudiants d'un centenar de nacionalitats diferents, ha assegurat que el rector de la Universitat Carlemany serà de nacionalitat andorrana -no n'ha esmentat cap possible nom- i que es valorarà si hi pot haver professors del país, però també ha recordat que es buscaran els millors professionals més enllà d'aquells que ja col·laboren amb Planeta Formación y Universidades i que pretenen oferir "qualitat més enllà d'on visquin o de l'àrea geogràfica d'on vinguin" tan alumnes com professors.

Giménez ha deixat clar que els programes o cursos que ofereixi la Universitat Carlemany seran "exclusius des d'Andorra" i com s'ha explicat ja, es pretén anar pas a pas. "Tampoc no volem desenvolupar massa programes des de l'inici", ha recalcat el CEO de Planeta Formación y Universidades. I ha recorregut a una frase feta ben il·lustrativa: "Menjar poc i pair bé". La ministra, que acompanya l'executiu del grup inversor sota l'atenta mirada, per exemple, de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha vingut a ajudar a justificar en certa manera la manca de concrecions assegurant que amb el pretés nivell i qualitat que es vol oferir cal estudiar i raonar bé qualsevol pas a fer.

Comentaris (5)

Trending