Grandvalira posa avui el cronòmetre de la dissolució en marxa i s'inicia la 'pugna' entre Ensisa i Saetde

Comentaris

Grandvalira posa avui el cronòmetre de la dissolució en marxa i s\'inicia la \'pugna\' entre Ensisa i Saetde
Grandvalira posa avui el cronòmetre de la dissolució en marxa i s\'inicia la \'pugna\' entre Ensisa i Saetde
  • Nevasa celebra aquesta tarda l'assemblea extraordinària en què la societat gestora de les pistes de Pas i Grau ha de confirmar la voluntat trencadora
  • L'empresa liderada per Joan Viladomat proposarà dos controladors per vigilar de prop el procés que ha de portar a la liquidació del domini
  • Des d'avui s'han de posar sobre la taula preguntes com: qui ven el forfet? qui controla els clients? qui i què es comunica a les xarxes?

L’assemblea extraordinària que ha de celebrar aquesta tarda Nevasa ha de servir per confirmar la posada en marxa del procés de dissolució de Grandvalira i començar a comprovar fins a quin nivell pot arribar la ‘guerra’ entre Ensisa i Saetde. Els rectors de la societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig, si no canvien molt les coses les properes hores, mantindran la ferma voluntat de trencar el domini esquiable més gran del sud d’Europa malgrat que és conscient que legalment ha de garantir un forfet conjunt els dos propers anys. No obstant això, està previst que Saetde proposi el nomenament immediat de dos controladors del procés.

La idea de la societat encampadana és que, ja que està clar que en dos anys la societat conjunta, Nevasa, ha de liquidar-se, es comencin a adoptar decisions immediates. Les fonts consultades han explicat que es preveu que la pugna pel control de la comercialització, del màrqueting i, en general, dels clients, serà dura. Si fins ara, per al conjunt de Nevasa, era força indiferent que un client fes estada a Soldeu o a Grau Roig, a partir d’ara això serà fonamental. I Ensisa i Saetde ‘lluitaran’ aferrissadament per ‘arrebatar-se’ clients i per fidelitzar operadors turístics. I tot plegat no serà fàcil.

La desorientació en el mercat de la neu és bastant notable, segons que ha pogut constatar l’Altaveu. Grandvalira ha enviat preus al canal i majoritaris de viatges o grups hotelers ja estan empaquetant. Però aquests preus, segons algunes fonts, no tenen l’acord formal dels socis i no hi ha cap contracte firmat. Per això, les mateixes fonts han assegurat que en funció de la ‘guerra’ que s’obri entre Ensisa i Saetde podria ser que les tarifes donades finalment experimentin variacions a l’alça. Si això passés, asseguren fonts del sector majorista, seria la mort definitiva no ja de Grandvalira, sinó dels operadors que fins ara li han donat vida (Ensisa i Saetde).

Tampoc no està clar el futur dels treballadors de Nevasa, encara que es confia que molts d’ells, si finalment es formalitza el trencament, es vagin recol·locant en una societat o l’altra de les dues que restaran. Les fonts properes a les companyies gestores de les pistes d’esquí han tornat a incidir en el fet que el forfet és un dret, però aspectes com els espònsors, les escoles d’esquí o la central de reserves no tenen cap mena de garantia conjunta ni res que se li assembli davant un procés de dissolució

Davant d’això i moltes altres coses caldrà demanar-se, i això és que s’hauria de posar, entre altres coses aquest tarda damunt la taula, qui ven els forfets, què és comunica a les xarxes, quin tracte es difereix als clients… En conseqüència, i de ben segur, asseguren les fonts, Ensisa i Saetde voldran assumir a partir d’ara tasques que realitzava Nevasa i, en conseqüència i de fet, la feina d’alguns dels professionals de Grandvalira quedarà ja en breu buida de contingut. Però no hi ha cap decisió presa -s’haurien de començar a posar les cartes damunt la taula a partir d’avui- malgrat que hi ha força treball prospectiu i ‘treball de camp’, és a dir, estudis de costos i d’organització per separat, que ja s’han realitzat o s’estan realitzant.

Un 'hereu' en camí per a la presidència de la FAE?

Si la plataforma esquiable de Soldeu ha acabat sent el detonador de l’explosiva relació entre Ensisa i Saetde i l’ha fet esclatar, la Copa del Món del 2019 hi és darrere. I hi és, també, encara que fins ara de manera molt discreta, la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). Que públicament no hagi jugat aparentment cap paper en tot aquest enrenou no vol dir que els actors de la història no tinguin oblidada la federació. Ben al contrari. Ha estat un dels grandíssims impulsors de la Copa del Món. El president des del 2000 n’és Albert Coma. L’empresari ha estat un dels grans dinamitzadors i promotors de totes les consecucions que ha obtingut Andorra a nivell de proves d’esquí. L’actual mandat expira el 2018 i, d’entra, Coma i el gros del seu equip tenen al cap no seguir. El desgast de tot el treball fet, malgrat la satisfacció, és gran. Això sí, diverses fonts han assegurat que Coma i el món de l’esquí està treballant en la formació d’un hereu. Les fonts consultades han assegurat que hores d’ara qui estaria en millor posició per agafar el relleu de Coma al capdavant de la federació seria Josep Pintat Mas. A ningú no se li escapa que l’empresari encampadà és el germà del president del consell d’administració de Crèdit Andorrà, Antoni Pintat, una entitat que juntament amb el comú de Canillo és l’accionista de referència d’Ensisa, que alhora és el promotor de la plataforma esquiable de Soldeu. I el cercle es torna a tancar.

Comentaris

Trending