Goyache plega de l’AREB i hi arriba el ‘Bankia’ Saurina

Qui va ser el dissenyador del procés de resolució de BPA i l’home clau en el procés de creació i venda de Vall Banc ja feia temps que havia demanat al Govern poder deixar l’organisme

-
-
Uns arriben i els altres se’n van. Després de mesos de ‘desaparició’ i malgrat que un cop cada mes o més sovint una vegada cada dos mesos participava de les reunions del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), qui en va ser el seu home fort en l’arrencada arran de l’esclat del ‘cas BPA’, César Goyache, abandona el vaixell. Ja fa temps que havia demanat plegar al ministre de Finances, Jordi Cinca, finalment la baixa es formalitza ara després que el Govern n’ha trobat un substitut: l’economista gironí, especialista en auditoria de comptes, Joaquim Saurina. I enmig del que se’n va i el que arriba, un que es queda: el lauredià Albert Hinojosa continuarà presidint l’organisme.

Cinca ha anunciat aquesta tarda de dimecres la renovació d’Hinojosa. La llei de l’AREB fixava que al cap de tres anys de ser nomenat, calia renovar el canvi de president. El titular de Finances ha assegurat que no hi ha hagut cap dubte en renovar per al càrrec l’advocat i també director general del departament de Tributs i Fronteres. Cinca ha explicat que a Hinojosa no només se’l renova “en reconeixement de la seva feina” si no perquè, a més a més, se’l considera totalment vàlid per mantenir-se al capdavant de l’AREB, que mantindrà com a president el també lauredià encara que amb moltes arrels franceses Armand Pujal, designat al seu dia per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), del consell d’administració del qual també forma part.

De fet, vis que Charles Cornut i François Lemasson continuen, l’única variació és la de Saurina per Goyache. Cinca ha mostrat el seu agraïment a l’expert espanyol es reestructuració de bancs. “Malgrat que ara desenvolupava un paper ordinari, al principi va jugar un rol fonamental”, ha destacat el ministre de Goyache, de qui n’ha ressaltat “la dedicació i la professionalitat” en uns moments especialment “complexes” i totalment novedosos al Principat quan es va haver de fer front a la intervenció de BPA.

El relleu de qui va ser l’home fort de l’ens és un expert en finances i auditoria gironí que va passar per KPMG i Caixa Girona abans de ser reclutat pel FROB per acudir a bancs amb dificultats

Goyache, que havia estat vinculat a l’AREB espanyola (el FROB, entitat per a la qual també ha prestat serveis el seu successor Joaquim Saurina), va ser l’encarregat de dissenyar tant el procés de resolució de BPA com tutelar el procés de creació de banc pont i conduir la subhasta del mateix que portaria Vall Banc a la falda del fons voltor americà JC Flowers. Una vegada es va produir la compravenda de l’hereu de BPA, Goyache va perdre protagonisme. I quan diversos clients del banc en resolució van començar a interposar querelles, l’economista espanyol va acabar de ‘desaparèixer’.

Ara arriba el gironí Saurina, especialista en finances, auditoria i control de riscos, que va ser director de KPMG Serveis Financers a Catalunya -on també va treballar l’exdirectora de l’INAF Maria Cosan i entitat que, entre altres, va auditar BPA en alguns dels anys suposadament més convulsos- abans d'incorporar-se a Caixa Girona. També havia passat per Bankpyme. Després va ser elegit pel FROB per incorporar-se al consell de Novogalicia Banc, per on també havia passat Fernando Vázquez Lapuerta, que també passaria per Vall Banc, i va ser conseller del Banco Financiero y de Ahorros (BFA) que, en certa manera, era la matriu de Bankia, de la qual va ser ja sota control estatal espanyol un dels dos directors regionals a Catalunya.

Comentaris

Trending