Govern ‘premiarà’ els propietaris i penalitzarà els pisos buits per mirar de resoldre la manca d’habitatges de lloguer

Com era de preveure, la majoria demòcrata ha rebutjat al Consell General la proposta del PS de no aplicar l’increment de l’IPC en els arrendaments

Els ministres Jordi Cinca i Xavier Espot conversen amb el cap de Govern, Toni Martí, durant una aturada de la sessió al Consell General.
Els ministres Jordi Cinca i Xavier Espot conversen amb el cap de Govern, Toni Martí, durant una aturada de la sessió al Consell General.
El ministre d’Afers Socials ha anunciat una bateria de mesures que s’estan acabant de perfilar i que s’haurien d’anar posant en marxa durant l’any en curs per mirar de mitigar la manca d'habitatges de lloguer i l'encariment, molt notable en alguns casos, dels arrendaments. L'anunci s'ha fet alhora que es rebutjava la proposta del PS de congelar els preus. De no aplicar-hi l'increment de l'IPC. 

El Govern pretén solucionar els problemes que hi ha amb la manca d’habitatges de lloguer i els preus elevats dels arrendaments amb mesures que, sobretot, afavoreixen els propietaris. Això sí, l’executiu plantejarà crear una taxa per gravar els pisos buits i, així, mirar que aquests puguin sortir al mercat. Algunes d’aquestes propostes han estat anunciades pel ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, durant el debat de les reserves d’esmena al pressupost que s’està duent aquest dijous al Consell General.

Espot ha anunciat que l’executiu té molt avançada una bateria d’accions per facilitar o, com a mínim, intentar incidir en el marcat dels immobles de lloguer, a tomb del debat plantejat pel conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, que pretenia que es congelés l’IPC -del 2,6% el 2017- en relació als preus dels lloguers. Els socialdemòcrates consideren que aquesta és una mesura objectiva i directa que té una repercussió immediata. La majoria demòcrata, però, ha tombat aquesta proposta. Tampoc el Govern hi estava d’acord.

En canvi, Espot ha anunciat que s’està treballant en un paquet de mesures que en els propers dies o setmanes s’aniran concretant i que s’haurien de posar en marxa durant aquest any. Entre aquestes, n'hi ha de fiscals, com la rebaixa de l'ITP per a promocions que es destinin al lloguer i una taxa que gravi els pisos buits i també es reduirà la cessió obligatòria en promocions que vagin per al lloguer. A més, es plantejarà una flexibilització del contracte i una carència en el pagament si el llogater assumeix algunes reformes. 

Algunes de les altres mesures proposades o en relació amb les quals s’estaria treballant són la revisió de les zones edificades perquè els edificis més vells puguin ser reformats i els llogaters també es podran beneficiar del pla Renova. A més, es vol arribar a convenis amb privats perquè facin cessions gratuïtes per construir pisos per a persones amb vulnerabilitat.

 

Comentaris

Trending