Govern porta a la fiscalia les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes al SAAS

Comentaris

Govern porta a la fiscalia les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes al SAAS
Govern porta a la fiscalia les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes al SAAS

El Govern ha decidit portar a la fiscalia les irregularitats detectades en el funcionament i diferents adjudicacions realitzades pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) el 2014. L’executiu també ha obert un expedient administratiu al SAAS per d’aclarir si hi ha alguna responsabilitat civil en relació a les mateixes anomalies, denunciades pel Tribunal de Comptes, i que s’haurien dut a terme sota la direcció general de Lluís Burgués, que Toni Martí gairebé de forma personal va col·locar en el càrrec.

En el comunicat que anuncia la decisió de traslladar l’expedient al ministeri fiscal, ja es deixa clar que els informes encarregats conclouen que “les esmentades irregularitats no són constitutives de delicte i que es queden en l’àmbit administratiu” No obstant això, el Govern “ha decidit donar trasllat de la qüestió a la fiscalia, vist que el primer informe tècnic encarregat pel SAAS i elaborat l’estiu passat sí que va detectar indicis d’il·lícit penal en les irregularitats”.

El primer informe jurídic el va elaborar el despatx de la lletrada andorrana Carme Moles. En contraposició amb aquest, el departament jurídic de Govern va elaborar un altre treball que suavitzava molt la qüestió i ja la circumscrivia sols en l’àmbit administratiu. El tercer informe, un altre cop extern i encomanat a la firma Garrigues, també situa les anomalies en la vessant administrativa.

El Govern ha analitzat aquest tercer informe aquest dijous. L’estudi va ser encarregat vistes les disparitats de criteri entre l’informe de Moles i el del gabinet jurídic. I malgrat que l’informe conclou que les anomalies no es poden emmarcar dins la il·licitud penal, “en favor de la política de transparència i davant dels dubtes generats per alguns dels informes tècnics encomanats els darrers mesos, l’executiu ha decidit traslladar tota la documentació sobre aquests fets al ministeri fiscal”. 

Fins ara han transcendit fonamentalment anomalies relatives a adjudicacions, a compra de material logístic com per exemple ambulàncies quan es va fer el canvi de model de transport sanitari, però diverses fonts han indicat que també hi ha suposades irregularitats en l’exercici de l’activitat estrictament sanitària que no ha transcendit fins ara.

Comentaris

Trending