Govern força l'aturada del Tobotronc perquè no superava els controls pertinents

Comentaris

Govern força l\'aturada del Tobotronc perquè no superava els controls pertinents
Govern força l\'aturada del Tobotronc perquè no superava els controls pertinents

Formalment està fora de servei fins al 4 de desembre per fer-hi tasques de manteniment. Però el cert és que el Tobotronc està ‘suspès’ per no haver passat satisfactòriament les revisions de seguretat i manteniment corresponents. El giny estrella de Naturlandia està ara mateix ‘al mecànic’. S’hi han de fer treballs d’una certa rellevància (algunes fonts consultades han apuntat al canvi de motor, per exemple), que no vol dir que hi hagués quelcom que no rutllés correctament i pogués posar en perill els passatgers. Però un equipament d’aquestes característiques necessita un control estricte i continuat i l'aparell no hauria passat el que popularment es coneix com a 'ITV'. Conseqüència: ha calgut la intervenció del departament de seguretat industrial del Govern per posar ordre. Hi hauria un expedient en marxa que inclouria una proposta de sanció de 30.000 euros. No hi ha un precinte físic de la instal·lació. Però és com si hi fos, segons les fonts, que han assegurat que l’atracció no podrà tornar a funcionar fins que no s’hagin fet les verificacions corresponents.

La data que s’ha fixat per la conclusió dels treballs de revisió és a principi del mes que ve. D’aquí que s’estigui anunciant, almenys en alguns fòrums, que està tancat al públic fins al 4 de desembre. Les fonts consultades han assegurat que hauria estat la mateixa empresa encarregada de fer el seguiment de les instal·lacions, externa a Camprabassa, la que va comunicar al Govern que no s'havien superat els controls establerts i calia que s'aturés la instal·lació. Les fonts consultades han explicat que en cas d’haver-hi hagut alguna anomalia o algun accident, els primers que podien tenir responsabilitat haurien estat els tècnics i responsables de l’empresa encarregada del control del manteniment del giny. Vist que, per causes que les fonts consultades no han pogut aclarir, els rectors de Naturlandia no havien promogut la realització de les modificacions i revisions necessàries que demandaven l'atur del giny, l’empresa acreditada per dur a terme aquests treballs va comunicar la impossibilitat de dur a terme les tasques pertinents no pas per voluntat pròpia per tal d’eludir les eventuals responsabilitats futures. Inspectors de l’esmentat departament governamental haurien certificat que, efectivament, no es passaven els controls establerts i que d’aquesta manera s’estaria incomplint de manera greu o molt greu la normativa. D’aquí que s’ordenés l’aturada de l’activitat i s’obrís l’expedient administratiu sancionador.

Vist tot plegat, de seguida es van iniciar els treballs per dur a terme les revisions i les tasques de manteniment corresponents. Periòdicament, hi hagi o no hi hagi anomalies, s’han de canviar peces i dur a terme altres actuacions encaminades a no generar cap risc pel desgast que l’activitat normal pot comportar en els engranatges d’una infraestructura que ha causat més d’un ensurt. Les fonts consultades han indicat que no és la primera vegada que hi ha algunes discrepàncies quant a la implementació dels treballs de seguiment i manteniment del giny. Altres fonts han al·ludit a una certa politització de la qüestió vista la proximitat amb les eleccions comunals. En altres ocasions s’havia arribat a solucions no tan dràstiques, segons les fonts. No obstant, l’incompliment mai no hauria estat tan greu i evident com en aquesta ocasió.

Naturlandia distancia els encara cònsols

El tram final del mandat comunal a Sant Julià està sent un suplici. La immensa majoria dels integrants de l’equip de govern estan esperant en candeletes que el mandat arribi al seu terme. De fet, només dues de les integrants del grup comandat per Montserrat Gil i Manel Torrentallé formen part de la llista que ha presentat Unió Laurediana (UL) per als comicis del 13 de desembre. La relació entre els membres de la majoria no ha estat mai fàcil. Sempre hi ha hagut tensions amb algun conseller o entre grups de consellers. I des de l’afer de les targetes de crèdit assenyalat pel Tribunal de Comptes més encara. Fins al punt que la fractura s’hauria evidenciat, darrerament, entre els dos cònsols. Gil hauria mostrat la porta al director de Naturlandia, Enric Ordóñez, discrepant d’algunes de les decisions preses per l’executiu. La sortida l’hauria frenat Torrentallé amb el presumible suport del conseller de Finances Joan Besolí, també membre del consell d’administració de Camprabassa. L’opacitat que hi ha hagut en relació a Naturlandia hauria fins i tot malmès la confiança entre els consellers de la majoria, que difícilment tenen accés a cap mena de documentació relativa a la societat que gestiona l’ecoparc lauredià. Ordóñez hauria arribat a Sant Julià a través dels vincles que tindria, directament o indirecta, tant amb Torrentallé com amb Besolí. De la mà del director de Naturlandia han arribat al projecte com a mínim dues persones més. Tanta connexió directa no hauria agradat gens Gil, segons les fonts. Després del conat d’acomiadament i l’aturada d’aquest, com a mínim de porta en fora tot funciona igual. Però el que és clar és que els dos màxims mandataris comunals, que durant la immensa majoria del mandat han anat plegats, fa uns mesos es van començar a distanciar. I el cas de les targetes hi va tenir molt a veure. Especialment, després que cadascú hagués de ‘treballar’ per intentar justificar les despeses injustificades que se’ls atribuïa. Encara que tant Gil com Torrentallé sabien que era possible que el partit preferís que no continuessin, i tot i que tant l’un com l’altre hauria optat a la reelecció si UL els ho hagués demanat, el fet que finalment l’executiva de la formació parroquial es decantés per prescindir d’ells en la configuració de la candidatura que finalment estarà encapçalada per Joan Albert Farré hauria molestat de manera notable els dos dirigents polítics lauredians. Molt menys en el cas de la cònsol major actual, que tenia més digerit el fet de ‘tornar a casa’. Torrentallé s’ho hauria pres força pitjor, renegant d’alguns dels seus companys i, fins i tot, insinuant la possibilitat d’articular una alternativa política que finalment no va anar enlloc.

 

Comentaris

Trending