Govern estima que la facturació anyal del Pas de la Casa caurà un 10% pel tall a l’RN-22

L’administració admet que està lligada de mans i peus per ajudar els empresaris alhora que anuncia la voluntat de posar en marxa una campanya de promoció de la localitat encampadana

-
-
El Govern estima que el tall de l’accés a Andorra per França suposarà per al Pas de la Casa una caiguda de prop del 10% en la facturació anual del conjunt d’empreses i comerços radicats a la localitat fronterera si el tancament es manté les quatre setmanes de màxim establertes. La situació continua sent molt preocupant mentre les autoritats franceses estarien treballant a un ritme notable en el sanejament del talús de l’RN-22, a l’altura del pont de la Mina, que amenaça de caure. Alhora, l’administració andorrana ha reconegut als empresaris que està lligada de mans i peus alhora d’establir mesures immediates i efectives per pal·liar els efectes d’un afer sobrevingut i que mantindrà com a mínim, molt mínim, deu dies més tallada la circulació totalment.

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, més els ministres, també en funcions, de Finances (Jordi Cinca), Ordenament Territorial (Gilbert Saboya) i Afers Exteriors (Maria Ubach) s’han reunit aquesta tarda amb una àmplia representació de membres de la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial (CEA) als quals s’hi ha afegit una delegació d’empresaris i comerciants del Pas de la Casa. També hi ha participat el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz. Les dues organitzacions empresarials han posat sobre la taula la necessitat d’obtenir suports, però també és evident que l’executiu els ha respost que actuar amb molta celeritat és complicat atès que algunes de les mesures que podrien adoptar-se necessiten prèviament d’un canvi legislatiu que mai no és fàcil. I menys encara amb un Consell General acabat de constituir.

Els empresaris i botiguers molt probablement hauran de pagar la cotització a la CASS i posteriorment els serà reemborsada

Saboya ha explicat que s’està estudiant, i això sí que es farà més o menys de manera immediata, una campanya, juntament amb el transport de viatgers, en vista a promocionar a nivell nacional el Pas de la Casa i facilitar que els residents de tot el país vagin a consumir a la localitat fronterera. La campanya tindrà, inicialment, una vocació nacional i s’estendrà com a mínim durant tot el mes de maig i, després, la mateixa campanya o una de similar s’externalitzarà. S’internacionalitzarà per mirar d’atraure més visitants. Tot plegat està en una fase d’estudi. Però aquestes campanyes es tiraran endavant i amb certa celeritat.

Més difícil seran tot un seguit d’altres mesures. Els empresaris han demanat poder-se estalviar la CASS dels seus assalariats sense que això penalitzi, a cap nivell, ni el patró ni l’assalariat. Molt probablement, la solució a aquesta demanda serà que les empreses paguin igualment les cotitzacions i que després la Seguretat Social o l’administració que s’acabi acordant bonifiqui aquells pagaments, o els dedueixi en posterioritat. Molts dels neguits laborals seran de difícil solució, s’ha explicat en la reunió, segons les fonts consultades, perquè caldrien modificacions legislatives.


El cap de Govern en funcions, Toni Martí, accedeix a la sala on s'ha dut a terme la reunió, a l'edifici administratiu de Prat de la Creu. | ALTAVEU

No es descarta pas canviar la Llei de relacions laborals. Però ara mateix s’està en terminis massa justos. Es necessitarien canvis, per exemple, per permetre que es puguin ‘forçar’ vacances d’un dia per l’endemà o perquè aquells establiments que tinguin més d’un centre de treball puguin desplaçar els seus treballadors a un altre centre diferent del del Pas. S’han reclamat altres exempcions fiscals però en cap cas s’han sol·licitat subvencions per poder pagar salaris, nòmines. 

Els transportistes, de mercaderies i de viatgers, demanen que es negociï la gratuïtat del pas pel túnel del Puymoren o que se’ls subvencioni

Els representants dels transportistes, tant els de viatgers com els de mercaderies, han demanat subvencions o bé la intermediació del Govern amb la finalitat que puguin passar de forma gratuïta pel túnel del Puymorens. Amb el tall a l’RN-22 es veuen obligats a passar per aquest equipament en les noves rutes que s’han hagut d’establir. I cada pas suposa el desemborsament, en xifres rodones, d’uns quaranta euros. El cònsol hauria explicat que en el cas del comú d’Encamp es té la voluntat i la decisió d’estalviar els titulars d’establiments al Pas de la Casa dels tributs de radicació, de recollida de deixalles i d’aquelles que tinguin naturalesa parroquial durant el període que duri el tancament de la carretera.

El consell de ministres té previst reunir-se aquest dimarts al matí per analitzar les peticions rebudes tot tenint en compte la situació creada. I veient, també, que el maig suposa, aproximadament, un 9% de la facturació anual del Pas. Aquest 9% ja es dóna per perdut, segons les fonts, que expliquen, això també, que afecta de manera desigual als establiments radicats al Pas. Per diversos motius. Hi ha negocis per als quals el mes de maig és més fort que per a d’altres, encara que en general és molt important. I hi ha establiments que formen part de grups empresarials que tenen centres d’activitat més enllà del Pas de la Casa que intentaran pal·liar els nocius efectes del tancament de l’RN-22.

El comú d’Encamp té la intenció d’alliberar als establiments tant de l’impost de radicació com de la resta de tributs de naturalesa parroquial

Les mesures que puguin ser acordades com aquell que diu de manera immediata, rebran el vist-i-plau aquest dimecres en el darrer consell de ministres presidit per Toni Martí, que sempre ha expressat la seva voluntat de deixar el màxim de lligada possible la solució al problema general per l’esllavissada del pont de la Mina al proper gabinet ministerial. Hi ha coses, però, que quedaran pendents. Martí, Saboya, Torres Arauz i altres càrrecs públics tornaran aquest dimarts fins a la zona del moviment de terres per constatar l’avenç dels treballs i comunicar la situació als representants dels grups parlamentaris. Tot i que durant la reunió amb els empresaris no s’han donat grans treballs, sí que s’hauria informat que les feines avancen a un ritme notable.

-

Relacionat

Empresaris i botiguers alerten el Govern sobre la situació que viu el comerç més enllà del Pas de la Casa
-

Relacionat

Empreses, persones individuals i diferents col·lectius promouen accions de solidaritat amb el Pas
-

Relacionat

El desencís porta alguns empresaris a plantejar el tancament comercial del Pas
Dos contrabandistes caminant per la muntanya ahir al matí al Pas de la Casa.

Relacionat

Els contrabandistes fan l’agost al Pas, els comerços es floreixen 
-

Relacionat

“No obrim les caixes, no fem res, no hi ha ningú”
El cap de Govern en funcions, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament també en funcions, Jordi Torres, amb tècnics andorrans i francesos observant la situació produïda per l'esfondrament.

Relacionat

L’accés a França estarà entre dues i quatre setmanes tallat del tot

Comentaris (3)

Trending