Govern augura que tot i l’establiment d’un preu mínim el tabac es vendrà més car

Els demòcrates es queden sols aprovant una llei que l’oposició rebutja en bloc en trobar que s’intervé en el lliure mercat i s’afavoreix les marques ‘premium’ vers les low cost 

Comentaris

-
-
El Govern està convençut que el productes tabaquers s’acabaran venent “per sobre” dels preus mínims que es fixaran per llei. La nova legislació a aquest efecte ha estat aprovada sols amb els vots favorables de Demòcrates per Andorra (DA) i amb una oposició frontal, amb arguments molt contundents, de tota l’oposició. Mentre l’executiu i el grup que li dóna suport considera que el nou marc normatiu garanteix l’estabilitat del sector i la lluita contra el contraban, la esta de formacions creuen que s’intervé de manera anòmala en el lliure mercat que consagra la Constitució i que s’afavoreix una part de la indústria en contra de l’altra.

El debat per a l’aprovació de la llei que fixarà uns preus mínims del tabac, que hauran d’estar al tomb del 35% de diferencial amb els preus més barats dels països de l’entorn, ha repetit els arguments i les justificacions que ja es van donar quan es van debatre les esmenes a la totalitat presentades per socialdemòcrates, liberals i ‘terceravia’. Totes aquestes formacions més els progressistes i la independent Sílvia Bonet, que s’ha abstingut i no ha votat en contra com la resta, han denunciat la innecessitat de la llei i el favoritisme vers “el lobby tabaquer” tot “penalitzant les marques ‘low cost’”, que són les que necessàriament hauran d’apujar preus.

Cinca: "Serà bona per al sector; i si és bona per al sector ho serà per al país" Gallardo: "No estem d'acord en fer lleis a mida per acontentar alguns fabricants" Gili: "No la considerem necessàries. Hi ha aspectes de contractes privats que no se'ns ha explicat" Majoral: "Resta competitivitat i penalitza el 'low cost' a favor del 'premium'" Naudi: "Es trenca la lliure concurrència i la llibertat del mercat"

De fet, alguns dels intervinents, com el lauredià Josep Majoral, han augurat que es poden arribar a tancar algunes fàbriques per culpa, i aquest argumentari ha estat d’una manera o altra suportat per tota l’oposició, d’una llei “que no és imparcial”, que “és arbitrària” i que “no dóna eines per lluitar contra el contraban”. Tant socialdemòcrates com liberals, per exemple, han coincidit plenament en què la llei responia, per exemple, a la necessitat d’aconseguir un acord que permeti, després, tancar “contractes privats que ni hem vist ni ens han explicat” i que, a parer de la consellera Rosa Gili, acaben impulsant “lleis obscures”.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i amb menys fermesa la parlamentària demòcrata Patrícia Riberaygua, han defensat tot el contrari que l’oposició. Cinca, que ha retret a Majoral que hagués “dit obertament” que les marques ‘premium’ “són les que fan contraban”, ha defensat que la nova legislació “no empitjora la situació del comerç” i que el fet de prohibir les promocions va a favor de la petita botiga i en detriment de les grans superfícies, que són les que més fàcil tenen poder fer les campanyes que a partir d’ara no es toleraran. “El que no té cap sentit és que amb l’enorme diferencial que hi ha amb França, el tabac al Pas es vengui gairebé a preu de cost. A no ser que l’explicació sigui el contraban”, ha deixat anar el titular ministerial.

Cinca, que ha deslligat la nova llei de l’acord d’associació i que ha assegurat que només es pot llegir “en clau interna”, ha garantit que el text serà bo, directament, per als comerciants i especialment per als fabricants, a qui el nou marc normatiu els facilita “l’estabilitat”. I més indirectament també en surten beneficiats els colliters. El ministre de Finances ha augurat que tot i que es fixin uns preus mínims, s’acabarà venent “per sobre d’aquests preus. Segurament és el que passarà”. I ha deixat clar que sobretot passarà en funció de la localització d’alguns establiments i de la complementarietat d’altres productes que el comerç en qüestió ofereixi.



Una jornada maratoniana i plena de retrets

La sessió parlamentària d’aquest divendres ha acabat catorze hores després que s’iniciés. Cert que hi ha hagut una aturada d’un parell d’hores llargues per dinar i hi ha hagut altres interrupcions o descansos. Però la jornada ha estat maratoniana, ha evidenciat que la majoria ha volgut legislar sí o sí i a corre-cuita, i que els retrets han estat a l’ordre del dia. El debat de diversos textos legislatius -sobretot el que regula el servei diplomàtic, el que fa referència a temes d’igualtat o el de la reproducció assistida- ha estat molt intens i ple d’atacs directes emmarcats, també, en una posada en escena, ja, dels programes electorals o les posicions marcadament polítiques encarades als comicis de l’abril. De ‘picades’ n’hi ha hagut moltes. Però les protagonitzades pels consellers del PS i els parlamentaris i, sobretot, membres del Govern com Xavier Espot o Gilbert Saboya han estat evidents i d’alt voltatge. De forma extraordinària i molt poc habitual, molt molt inusual, la sessió continua aquest dissabte amb el debat del pressupost per aquest 2019 com a gran plat fort. No únic del tot, però sí l’epicentre de la darrera jornada parlamentària. Dilluns es dissol el Consell General i s’iniciarà ja el compte enrere cap a les eleccions.



 

Comentaris

Trending