Els funcionaris de baixa cobraran la prestació aquest divendres enmig d'un intercanvi de retrets entre Govern i CASS

L’executiu assegura que una incidència tècnica de la qual en seria responsable la parapública ha estat la causant del retard del pagament, que s’hauria demorat “només quatre dies”

El ministre d'Educació, Eric Jover, ha respost davant el Consell General en nom del Govern.
El ministre d'Educació, Eric Jover, ha respost davant el Consell General en nom del Govern.
Els funcionaris que estan de baixa haurien de rebre aquest divendres, 9 de novembre, la prestació salarial procedent de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). I el dia 25 la mútua els transferirà el complement necessari fins a poder cobrar el cent per cent de la remuneració corresponent al mes d’octubre. Així ho ha assegurat el ministre d’Educació, Eric Jover, que en absència de la titular de Funció Pública ha actuat com a portaveu de l’executiu en la matèria davant el Consell General. L'important per als treballadors públics és que la part que els ha d'abonar la Seguretat Social no es demorarà més. El vergonyós és el cercle viciós de retrets i acusacions recíproques que estan protagonitzant la CASS i Funció Pública.

Jover ha explicat que a tots els efectes està en vigor el nou reglament de funcionament de la mútua de funcionaris aprovat pel Govern el mes d’agost. I que, en tot cas, hauria estat la CASS qui no ho hauria entès així i, per tant, hi ha hagut una disfunció que ha portat la parapública a no abonar la prestació. Davant de les queixes i el malestar del funcionariat, s’hauria adoptat una mesura “àgil” per intentar resoldre la situació tan aviat com fos possible. I aquesta agilitat hauria dut al fet que la CASS transfereixi avui els diners que demà seran abonats als funcionaris, segons que ha explicat el ministre a preguntes del conseller general liberal Jordi Gallardo.

El parlamentari ha demanat, també, a quantes persones hauria afectat aquesta disfunció. Jover ha assegurat que fins avui o potser demà no es tindrà la dada exacta, però que aniria de 100 a 150 funcionaris, amb una repercussió molt variable. Repercussió o afectació. El titular d’Educació ha deixat clar que no hi ha cap responsabilitat per part del Govern i que a tots els efectes és el nou reglament el que està en vigor. Així que els funcionaris des d’aquest octubre quan estiguin de baixa deixaran de cobrar el 25 de cada mes i la prestació de la Seguretat Social la percebran durant els primers cinc dies següents al mes meritat. I el complement de la mútua el rebran el dia 25 del mes següent a aquell que cal complementar.

Gallardo s’ha interessat també per qui s’haurà de fer càrrec dels perjudicis causats. Jover, que ha reconegut una “incidència tècnica” i ha lamentat els perjudicis causats alhora que ha recordat que la demora és “només de quatre dies”, ha admès que a alguns treballadors públics se’ls pot haver causat alguna afectació negativa i que caldrà veure des del punt de vista legal com es pot resoldre aquesta qüestió. En qualsevol cas, el ministre d’Educació ha deixat clar que la responsabilitat, sigui quina sigui, aquesta s’ha de traslladar a la CASS.

Intercanvi de comunicats

Hores més tard de la celebració de la sessió de control al Govern i, per tant, de les explicacions donades pel ministre d'Educació en representació de l'executiu, la CASS ha emès un comunicat en què s'ha espolsat tota mena de responsabilitats. La parapública ha explicat que estava preparada des del gener per aplicar un canvi de funcionament del reglament de la mútua que s'ha demorat fins ara. I que els diversos ajornaments de l'aplicació del nou model reglamentari ha acabat originant una incidència administrativa que "un cop detectada, des de la CASS s’acceleren els procediments interns per enviar l’arxiu amb el llistat dels treballadors de la funció pública en baixa laboral, i accelerar així, els pagaments de les prestacions corresponents al mes d’octubre".

En el seu comunicat, la parapública ha explicat que "avui, dia 8 novembre, s’ha enviat l’arxiu a funció pública perquè realitzi el pagament" i hi ha afegit a més a més que "les baixes laborals, a partir d’aquest mes de novembre, dels treballadors de la funció pública, es pagaran des de la CASS, a mes vençut o dos dies després de l’alta laboral, com es fa amb la resta d’assegurats i així ho determina la normativa vigent". Finalment la Seguretat Social deixa clar que "encara que aquesta incidència no és atribuïble a la responsabilitat de la CASS, des de la parapública lamentem la situació que ha afectat els funcionaris que es trobaven amb baixes laborals".

Un parell d'hores després del comunicat públic de la CASS, des del ministeri de Funció Pública i la mútua de funcionaris se n'ha distribuït un altre, ara només de forma interna entre els funcionaris -o almenys així inicialment estava previst- per aclarir la situació des de la vessant d'aquelles dues organitzacions i tornar la pilota a la Seguretat Social. Però ara ja de forma més suau. En aquest sentit, el comunicat signat per Mútua i Funció Pública es refereix a "situacions diverses" per explicar que "aquest primer pagament global a la mútua no s'ha efectuat directament a l'assegurat, sinó que s'ha fet a la mútua".

Aquest dijous s'hauria fet aquest pagament global amb el lliurament d'un fitxer on es relaciona el detall de les persones de baixa que ha permès a Funció Pública poder anar fent les transferències corresponents a cada assegurat, una operació que s'efectuarà aquest divendres "com a molt tard". En la mateixa nota es recorda que "en data 25 de novembre, les persones afectades rebran mitjançant nòmina, el corresponent complement per part de la mútua" i "a partir del mes de desembre, les persones que estiguin de baixa per incapacitat temporal, rebran a principis de mes l'ingrés de les prestacions per part de la CASS. I el dia de pagament de les nòmines es rebrà el corresponent complement per part de la mútua".

Certament, després de les explicacions del ministre i la reacció de la CASS, el comunicat de Funció Pública i de la mútua mirava de rebaixar una mica la tensió. L'important, que els funcionaris de baixa cobraran aquest divendres. A partir d'aquí, els intervinents en la gestió del pagament ja s'acabaran de llançar els plats pel cap.

Comentaris

Trending