Govern aportarà més de 61 milions per finançar la sanitat

L’executiu transferirà durant el 2020 un total de 40,24 milions per cobrir el dèficit de la branca general de la CASS i 20,98 més per garantir el funcionament de SAAS

-
-

El finançament de la sanitat continua sent un dels àmbits que més diners s’emportarà del pressupost del Govern per a l’any 2020. Així queda reflectit als comptes, que evidencien que entre Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) les transferències destinades a aquest àmbit superaran els 61 milions d’euros, la majoria dels quals destinats a cobrir el dèficit de la branca general de la primera de les dues parapúbliques.

Així, pel que fa a la CASS, la previsió és que, pel que fa al capítol de transferències corrents, rebi de l’executiu un total de 44,86 milions d’euros. D’aquests diners, 40,25 estaran destinats a cobrir el dèficit previst a la branca general de l’entitat que, cal recordar, ha d’assumir Govern des de fa anys, quan es van esgotar les reserves. La xifra representa tot just una lleugera davallada amb relació a la que, segons les previsions, tancarà aquest 2019: 40,5. Inclou tant la cobertura dels números vermells com altres capítols de menor rellevància, com les pensions d’invalidesa no contributives o els complements al 100% dels assegurats amb recursos econòmics insuficients.

Els altres 4,6 milions de la transferència corrent no aniran destinats a la branca general sinó a la de jubilació. En concret, a la cobertura del complement no contributiu de les pensions que estan establerts a les lleis del 2006 i del 2008. En aquest cas, la xifra és inferior en un 4,8% a la que, segons les estimacions, tancarà el 2019. A banda, el pressupost també inclou una transferència de capital –per destinar a inversió- de 2 milions d’euros, quatre vegades més que els 500.000 de l’exercici anterior.

Pel que fa al SAAS, la transferència total prevista pel Govern és de gairebé 21 milions d’euros. D’aquests, 17,2 entren dins del capítol de les corrents, fet que suposa un increment del 15,8% en comparació al pressupost del 2019, quan estaven previstos 14,89 milions. Segons la memòria que l’executiu ha tramès al Consell General, l’explicació d’aquesta pujada s’ha de trobar en la necessitat de “fer front a les prestacions d’Atènció Primària i el dèficit del Centre Hospitalari, així com fer front a les despeses de l’helicòpter medicalitzat”.

Els altres 3,74 milions són considerats com a transferències de capital. És a dir, diners per a inversió a les diferents dependències del SAAS. En aquest cas, i segons la memòria, la majoria d’elles seran de reposició. En comparació amb el 2019, la xifra pateix una reducció del 17,78%.

En global, la xifra supera els 61 milions. Aquesta, doncs, és superior als poc menys de 60 que estaven previstos al pressupost del 2019. L’increment, en aquest cas, es deu especialment a la pujada de diners destinats a la transferència al SAAS.

Comentaris (4)

Trending