Govern admet que cal treballar més amb França per poder garantir la seguretat de la cimera

La secretària general Iberoamericana ve a passar comptes amb el nou executiu per tal d’assegurar-se de la bona marxa de la preparació del gran esdeveniment del novembre 2020

Un moment de la trobada del cap de Govern, Xavier Espot, i la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i les seves respectives delegacions.
Un moment de la trobada del cap de Govern, Xavier Espot, i la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i les seves respectives delegacions.
Els màxims responsables iberoamericans però també el Govern estan molt preocupats per la seguretat de la Cimera Iberoamericana que Andorra ha d’acollir el novembre de l’any que ve. Públicament, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reconegut aquest dimarts, en el marc d’una visita de la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, al Principat, que cal treballar més i millor amb les autoritats franceses per tal de garantir la bona marxa del gran esdeveniment de l’any vinent.

L’antic Govern va deixar més o menys lligada la col·laboració de les autoritats espanyoles en el garantiment de la bona marxa de la cimera des del punt de vista de la seguretat. Però no només no n’hi ha prou sinó que per raons estratègiques i d’equilibri també s’escau comptar amb el suport francès, que es podria institucionalment acabar de lligar durant la visita prevista per a la segona setmana de setembre del president francès i Copríncep Emmanuel Macron.

La seguretat preocupa molt més del que públicament es vol transmetre; fins i tot s’està plantejant, arribat el moment, mobilitzar agents de policia jubilats per poder fer certes tasques

La seguretat preocupa molt més del que públicament es vol transmetre. De fet, fonts properes al cos de policia no descarten que, arribat el moment, i de forma puntual i extraordinària, es puguin mobilitzar alguns dels antics agents ara ja jubilats que encara tinguin un mínim de condicions físiques i de salut per tal que duguin a terme tasques de vigilància, per exemple, en alguns edificis públics i, així, alliberar efectius que habitualment fan aquests serveis per tal de destinar-los, en el seu moment, a d’altres obligacions que el dispositiu de la cimera requereixi o, fins i tot, el dia a dia en la seguretat ordinària del país, que no es podrà pas descuidar.

Sia com vulgui, Grynspan s’ha traslladat al Principat aquest dimarts per saber com estan les coses i per informar el Govern i els altres actors que participen en la preparació de la Cimera Iberoamericana d’allò que requereix l’organització supranacional. És el primer cop que la secretària general Iberoamericana visita Andorra des de la constitució del nou executiu. El cap de Govern, Xavier Espot, ha rebut Grynspan i al secretari adjunt, Marcos Pinta. Tots dos i el seu seguici fan el seguiment de l'agenda vinculada a la Secretaria Pro Tempore.

També han vingut al Principat, de manera oficial, per exposar l'estructura que ha d'acollir tots els esdeveniments del bienni que culminaran amb el Fòrum empresarial i la Cimera de caps d'Estat i de Govern el novembre del 2020. Espot i Grynspan, segons un comunicat oficial del Govern, han comentat diferents aspectes dels esdeveniments immediats de la pròxima tardor, els esdeveniments que acollirà el Principat, la ministerial d'Afers Socials, la reunió de la Xarxa Iberoamericana de Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC), ambdues previstes per al mes d'octubre i la reunió de ministre d'Afers Exteriors de la Comunitat Iberoamericana al mes de novembre. Espot i Ubach han traslladat a Rebeca Grysnpan la voluntat de mantenir trobades amb alts mandataris iberoamericans per exposar-los el projecte d’Andorra. 

Grynspan visita oficialment el país per primer cop des que hi ha nou executiu per fer el seguiment de l’agenda vinculada a la Secretaria Pro Tempore

Els màxims mandataris de la secretaria iberoamericana (SEGIB) s’han pogut trobar amb membres de la Fundació privada del sector públic Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, la ministra de Turisme, Verònica Canals, els cònsols de Canillo, Josep Mandicó i d'Andorra la Vella, Conxita Marsol així com el president de la Confederació empresarial andorrana, el president de l'ens, Gerard Cadena. També han pogut mantenir una reunió de treball amb els responsables del departament de la Cimera Iberoamericana del ministeri d'Afers Exteriors, encapçalats per la directora Gemma Cano, així com amb l'equip que coordina la logística per a l'acollida d'aquest esdeveniment internacional, encapçalats pel secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, César Marquina

Durant la reunió, el cap de Govern ha insistit en l'oportunitat que representa per Andorra acollir els esdeveniments inclosos en el calendari de la cimera, per la visibilitat internacional i per l'ocasió d'estrènyer les relacions bilaterals amb els diferents països de la comunitat iberoamericana. De la seva banda, Grynspan ha assenyalat l'entusiasme de la regió perquè Andorra lideri l'agenda del bienni i ha destacat la important tasca de contingut al voltant del lema ‘Innovació per al Desenvolupament Sostenible–Objectius 2030’ que està duent a terme Andorra de cara a les diferents reunions ministerials i en altres esdeveniments paral·lels. 

En declaracions posteriors davant de la premsa, la secretaria general de la SEGIB ha celebrat la capacitat d'organització d'Andorra de l'intens calendari fins al 2020. També ha comentat la bona col·laboració amb diferents països iberoamericans, en la coorganització d'algunes reunions ministerials. Ha estat en aquest marc quan la titular d'Afers Exteriors també ha volgut subratllar aspectes relacionats amb la col·laboració, per exemple amb Espanya, en l'àmbit de la seguretat i ha apuntat que cal treballar en aquest mateix àmbit amb França de cara a acollir als mandataris dels diferents països amb les màximes garanties.

Comentaris (3)

Trending