Gilbert Saboya podria deixar Afers Exteriors sense abandonar l'executiu

Comentaris

Gilbert Saboya podria deixar Afers Exteriors sense abandonar l\'executiu
Gilbert Saboya podria deixar Afers Exteriors sense abandonar l\'executiu

L’actual titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, podria deixar el ministeri. La decisió no està presa però el ministre sí que fa un cert temps que ha comunicat les seves necessitats al cap de Govern, Toni Martí. I el fet que el màxim mandatari governamental reconegués fa deu dies, durant una entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió, que no descarta incorporar un nou ministre al gabinet té una relació directa amb el moviment que pot haver de fer per la demanda de Saboya, que en cap cas deixaria l’executiu.

Saboya fa un temps que, per motius personals i familiars, ja va comunicar a Martí i als seus companys de gabinet que li seria més complicat de poder viatjar del que ho havia estat fent fins fa poc. I que si aquesta circumstància condicionava, en negatiu, la seva tasca al capdavant del ministeri d’Exteriors preferia deixar-lo. I així està la situació, valorant si Saboya pot compaginar la seva responsabilitat familiar amb la ministerial i si Martí és capaç de trobar alguna altra persona que sigui capaç d’encapçalar el ministeri en un moment crucial, el de les negociacions amb la Unió Europea que l’actual responsable ministerial ja té engegades.

Hi ha encara un altre motiu que es valora encara que el cap de Govern el negui persistentment. Si durant aquest 2017 hi hagués d’haver, molt motiu que sia, eleccions anticipades, segurament el més convenient o el més senzill seria no tocar res. Saboya miraria de compaginar les seves obligacions tan bé com podria i res més. Per calendari i voluntat estricta, Martí no preveu avançar els comicis. Però això no es contradiu amb el fet que el cap de Govern fa números, manté contactes i avalua escenaris en el marc d’un any que, per moltes circumstàncies, tampoc no es preveu gens fàcil.

I enmig de tot plegat, la demanda de Saboya de poder reduir desplaçaments. Si la legislatura ha de transcórrer pel seu camí ordinari, no és descartable que en el moment que Martí trobés una persona disposada i adient per liderar Exteriors es produeixi el canvi. La cartera, però, no és fàcil. I de noms que encaixin tampoc no n’hi ha per triar i remenar. Potser l’actual ambaixador al Vaticà, home amb experiència política i de la corda demòcrata com Jaume Serra, que per molts motius sol estar al dia de gairebé tot encaixaria en aquest perfil. Però Serra està també pendent dels seus moments en una etapa gens fàcil i de força canvis.

Sembla impensable de totes totes que un altre home amb bagatge i experiència per anar per aquests mons de Déu com l’actual síndic general, Vicenç Mateu, pugui deixar l’alta cadira que té avui per embarcar-se en un ministeri del qual en coneix algunes intimitats gràcies a la seva experiència diplomàtica. De ben segur, per exemple, la Mitra estaria contenta de tenir al capdavant de les negociacions amb la UE un home que és molt ben vist. Tan ben vist que podria ser, al Palau Episcopal, el candidat preferit per succeir Martí. Formalment, és clar, l’Església no es ficarà en aquestes qüestions. Menys encara sent de caràcter totalment partidista.

Sia com vulgui, el fet que Saboya pugui acabar deixant Afers Exteriors no té res a veure, en tot cas, des del punt de vista decisiu, amb les complexes negociacions amb Brussel·les i amb el fet que des de la Seu mateix o des de múltiples agents socioeconòmics s’hagi criticat la direcció de les converses que s’estan tutelant des del ministeri encapçalat per Saboya. I el que és clar és que el lauredià no deixarà en cap cas l’executiu.

De confirmar-se que deixa de ser el màxim responsable de la diplomàcia andorrana, Saboya passaria a liderar, ben probablement, un ministeri que segurament recuperaria la denominació i les competències que en altres legislatures ha tingut el departament d’Economia, aplegant àrees que després de la sortida de Jordi Alcobé han estat annexades a ministeris que ja estaven en marxa i assumint matèries que des de l’inici de la legislatura van recaure en ministeris com els encapçalats per Sílvia Calvó i Francesc Camp.

Comentaris

Trending