Fitch Ratings insta Andorra a disposar d'un prestador d'última instància

L'agència referma la qualificació del país en BBB

-
-

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha refermat el ràting d’Andorra en BBB i la perspectiva estable. Els avaluadors reconeixen la continuïtat del Govern en les polítiques d’alineació amb els estàndards internacionals. L’agència també ha destacat la sortida d’Andorra de la llista de la Unió Europea (UE) de jurisdiccions fiscals no cooperatives. No obstant, adverteix que el país necessita un prestador financer d’última instància i alerta de l'índex de morositat de les entitats financeres

L’agència qualificadora Fitch Ratings valora amb el ràting BBB de manera positiva la gestió pressupostària equilibrada de l’Executiu, basada en un marc fiscal moderat i homologable i en una progressiva disminució del deute públic i destaca el sòlid marc fiscal i els desenvolupaments econòmics positius.

El tamany del sector, però, i la falta d’un prestador financer d’última instància poden suposar un problema, segons Fitch. En aquest sentit, l’anterior cap de Govern, Toni Martí ja va demanar el passat mes de febrer al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que la UE esdevingui el prestador financer d’última instància per a Andorra en el cas que un dels bancs tingui un problema de liquiditat.

Martí va argumentar davant Juncker que el sistema financer andorrà no es podrà obrir a Europa tal i com preveu l’acord d’associació en negociació fins que no se solucioni quina institució farà aquest paper d’avalador en absència d’un banc central a Andorra.

L'agència adverteix sobre l'índex de morositat del les entitats financeres

Així mateix,  Fitch també adverteix que l’índex de morositat, del 8,6% de les entitats financeres és més alt que la mitjana internacional, tot i que l'agència creu que tenen recursos per limitar els riscos, especialment gràcies als prèstecs. En relació a la situació econòmica dels propers anys, l’agència de qualificació creu que el debilitament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els comptes dels comuns poder ser un esculls per al creixement.

Fitch assenyala que les negociacions iniciades per Andorra per l'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) aixi com l'acord d'associació amb la Unió Europea podrien augmentar el ràting en properes evaluacions. Altres factors que hi podrien contribuir són la reducció del risc de passius contingents del  del sector bancari, la millora de la qualitat i la disminució contínua del deute públic en relació amb el PIB, o la millora en les perspectives de creixement del PIB a mig termini. 

 

 

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending