Fitch Ratings rebaixa una mica més la qualificació financera d'Andorra en el curt termini

Comentaris

Fitch Ratings rebaixa una mica més la qualificació financera d\'Andorra en el curt termini
Fitch Ratings rebaixa una mica més la qualificació financera d\'Andorra en el curt termini

L’agència de qualificació Fitch Ratings ha rebaixat la valoració d’Andorra en el curt termini. Un nou revés per a la situació financera del Principat per molt que rere la disminució de grau hi hagi un canvi de criteris internacionals en relació a la qualificació. Justament, vist que s’ha produït aquesta modificació de criteris, l’agència qualificadora ja no ha esperat al mes de setembre, quan tocava segons el calendari l’avaluació del Principat, per fer pública la davallada de la qualificació.

Segons el criteris emprats fins ara, Andorra disposava de la qualificació BBB, que engloba, en la nova nomenclatura, tant la qualificació d’F2 com la d’F3. Doncs bé, Fitch no ha esperat a dur a terme la nova avaluació i ja ha resolt passar Andorra de l’F2 a l’F3 en el curt termini. El Govern ha emès una nota aquest dissabte en què ressalta únicament els canvis de criteris i, no pas, l’impacte, que no pot ser més que negatiu, de la nova davallada.

En la comunicació feta pel Govern s’explica que “Andorra passarà de F2, corresponent a un nivell de bona capacitat en l'acompliment dels compromisos financers de curt termini, al nivell F3 que es correspon a una capacitat adequada en l'acompliment dels compromisos financers de curt termini”. Una prova irrefutable que la decisió de Fitch és una nova patacada a les expectatives governamentals és el fet que l’executiu ha esperat a dissabte a fer pública la resolució de la qualificadora per intentar que passi més desapercebuda. Fitch Ratings va emetre la seva comunicació divendres.

En qualsevol cas, i perquè el lector pugui treure les seves pròpies conclusions, pot llegir aquí el comunicat fet públic pel Govern a la seva pàgina electrònica oficial. I, si ho vol, també es pot veure què diu Fitch Rating en una comunicació que la qualificadora va distribuir a través de l’agència de comunicació internacional Reuters. Aquesta darrera comunicació és en anglès, això sí.

Fitch el que dóna a entendre és una pèrdua de confiança amb el Principat i deixa entreveure que en la propera avaluació oficial hi haurà una rebaixa de la qualificació del llarg termini. Certament, les consideracions per les quals adopta la davallada, ara, del curt termini, són molt tècniques. Però no per això poden ser significatives. El ràting a curt termini en moneda estrangera (que és al que es refereix Fitch) per norma no pot superar el de llarg termini en moneda estrangera també. 

Això era així fins ara, però han decidit abaixar el rating a curt perquè "Andorra ja no compleix amb els requisits per tal que el seu rating a curt estigui al nivell del de llarg". No obstant això, en la comúnicació pública feta a través de Reuters la qualificadora no n'explica els motius. Això sí, Fitch recorda que Andorra no pot emetre moneda i tampoc no pot recórrer al Banc Central Europeu (BCE) en cas de necessitat de liquiditat. A més a més, l'agència ressalta que no pot avaluar la liquditat del Principat perquè és una dada que el Govern -històricament- no facilita.

Que fora de termini i sense una motivació en principi indubtable més enllà del canvi de criteri l'agència variï a la baixa la qualificació a curt termini pot pressuposar que durant el mes de setembre, quan es faci l'avaluació indicada en el calendari, Fitch rebaixi també la qualificació del llarg termini.

Comentaris

Trending