Xou amb la liquidació de la taxa turística

Entre Turisme i Tributs no s’acaba de trobar la fórmula perquè els allotjaments turístics puguin abonar el que els correspon del primer trimestre de la vigència del tribut i tot plegat obliga a allargar almenys quinze dies més el termini per presentar les declaracions impositives

Vista general d'un grup d'edificis d'habitatge.
Vista general d'un grup d'edificis d'habitatge. ARXIU

La primera liquidació de la taxa turística està comportant un enrenou considerable. Hores d’ara, quan formalment faltaven cinc dies perquè s’esgotés el termini de presentació de declaracions, els explotadors d’allotjaments turístics, on rau el problema, no saben encara com han de procedir. Aquest dimecres hi ha hagut una primera reunió. Demà n’hi haurà més. I, en tot cas, el Govern s’ha vist obligat a allargar almenys quinze dies més, fins al 15 de novembre, el termini de presentació de les liquidacions tributàries.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha admès en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que “tota imposició nova té unes dificultats associades pels obligats” i que es busca “simplificar el procés per a les empreses d’habitatges turístics. Posar el màxim de fàcil possible el compliment de les noves obligacions”. Al ministre se li ha escapat que hi potser hi havia algunes dificultats, però sense anar a més. Però resulta que fa dies que, l’associació d’empresaris del sector davant del ministeri de Turisme, i diversos gestors comptables que han de procedir a fer les declaracions davant de Tributs, estan reclamant una solució i no hi ha manera.

La lectura inicial de l’administració, en relació amb els habitatges d’ús turístic, és que són els propietaris de cada habitatge els que han de fer el procés censal a Tributs i fer, ells, les declaracions preceptives. Sobre això, segons fonts del sector, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) ja va advertir per carta a l’agost que el que s’interpretava de la llei que regula el tribut era inviable.

El ministre Jover assegura que “tota imposició nova té unes dificultats associades pels obligats” i que es busca “simplificar el procés per a les empreses d’habitatges turístics. Posar el màxim de fàcil possible el compliment de les noves obligacions”

I és que hi ha propietaris d’habitatges del Pas de la Casa, per exemple, que són ciutadans francesos que viuen a França, que tenen 80 anys i que no tenen cap interès ni voluntat d’acudir al Principat a registrar-se. O ciutadans argentins que fa algunes dècades van venir a treballar a Andorra, van fer un raconet, van adquirir un petit bé immoble, van tornar al seu país i ara n’han cedit l’explotació a canvi d’un rendiment monetari. I no vindran de l’Argentina per fer el pas que suposadament els demanava l’administració.

Fonts del sector han indicat que els empresaris, des del primer moment, han deixat clar que no només volen abonar el que els pertoca sinó que, a més a més, estan a favor de la taxa. Però no pot ser que s’exigeixi a un propietari, que no recapta res, que hagin de fer un tràmit que per alguns casos pot ser dantesc. De fet, ja al mes d’agost la carta de l’AEAT deixava clar que havien de ser els gestors els qui liquidessin, atès que són ells els que recapten la taxa.

Però pel que sigui s’ha anat deixant passar el temps. La setmana passada, des de Turisme, ja s’hauria mostrat l’estranyesa pel fet que no hi havia cap propietari d’habitatge turístic que s’hagués donat d’alta censal a Tributs. Llavors va començar a activar-se una certa llum vermella i els responsables de l’associació empresarial van tornar a advertir que se’ls havia de donar una solució perquè no es podia fer venir un senyor de França o una senyora de l’Argentina per tal que declarés un ingrés tributari que no havia obtingut.

Recorden les fonts consultades que entre propietaris i explotadors hi ha un contracte de gestió pel mig que mandata l’explotador, el gestor per tant, a fer les actuacions que escaigui. I creuen els empresaris gestors que aquell contracte és suficient perquè puguin ells fer les pertinents liquidacions. Però no hi ha manera. Encara avui, en una reunió amb representants del sector i també de tributs, aquests darrers haurien mostrat sorpresa per la situació i, suposadament, després d’atendre les explicacions dels gestors d’habitatges d’ús turístic han convocat una nova trobada per aquest dijous per, suposadament, oferir una solució.

COMPTABLES I TRIBUTARIS

Però aquesta sorpresa dels responsables de tributs que han denotat els responsables de les empreses d’allotjaments turístics no seria tal. O, almenys, això és el que entenen els responsables de la gestió fiscal d’algunes d’aquestes societats que tot just fa una setmana, i després de diverses reunions, van rebre instruccions molt clares de Tributs:  “La proposta es fa a nom del propietari i aquest és qui ha d’haver fet primer la declaració censal 001de forma presencial i posteriorment la censal 001-R telemàticament mitjançant el portal tributari.”

Fa una setmana Tributs encara donava la següent instrucció: “La proposta es fa a nom del propietari i aquest és qui ha d’haver fet primer la declaració censal 001de forma presencial i posteriorment la censal 001-R telemàticament mitjançant el portal tributari”

Per tant, des de Tributs s’insistia en què era necessari la presència del propietari de l’habitatge i que, almenys la primera declaració, l’havia de fer aquest. Llavors, maleeixen els ossos els comptables, “en lloc d’haver de fer una única liquidació, n'has de fer tantes com propietaris tinguis… a part que tindries accés a totes les seves dades fiscals”. Tot plegat un veritable maldecap a no ser que hi hagi un fons una mica espuri de l’administració. A saber.

Perquè la llei, asseguren les fonts consultades, diu que “qui ha de liquidar és el titular de l’explotació”. I qui explota és el gestor i no pas el propietari del bé immoble, recorden les fonts, tot deixant clar que sempre hi ha un mandat de gestió pel mig. “El propietari rep una renda, uns guanys, però no fa ni les reserves, ni controla les entrades, ni controla als turistes, ni explota el bé”. En fi, que al final no se sap “si és més fàcil per a Tributs recaptar a través del propietari… o és que l’administració vol enganxar rendes de no residents”

Aquest dijous, esperen els empresaris, hi hauria d’haver una solució. Mentrestant, s’ha dit, s’ha allargat el termini de presentació de les declaracions. Fins al 15 de novembre. Durant aquest període suplementari no s'aplicarà cap recàrrec per presentació extemporània, s'admetrà l'ingrés del deute tributari mitjançant domiciliació bancària i es podrà acceptar la proposta de liquidació de les rendes del treball emesa pel ministeri encarregat de les finances. El Govern, òbviament, no preveu veure reduïda la seva capacitat recaptatòria amb els eventuals canvis que es puguin establir.

Comentaris (8)

Trending