La UE pretén supervisar cada dos anys el sistema financer del país sense que tingui accés al BCE

Tots els operadors del sector a Andorra -bancs, asseguradores i gestores patrimonials- treuen foc pels queixals i exigeixen al Govern que es planti davant unes exigències unilaterals

Una imatge del Banc Central Europeu.
Una imatge del Banc Central Europeu. BCE

Brussel·les es reserva per a la Unió Europea (UE) les funcions de supervisió del sistema financer andorrà en el cas que Andorra arribi a un acord d’associació amb Europa. Així, el document de posició de la Comissió Europea fixa que els reguladors europeus supervisarien cada dos anys el conjunt de la plaça financera amb la possibilitat d’exigir canvis. I tot això sense es prevegi accés dels operadors andorrans al Banc Central Europeu (BCE).

Aquestes són algunes de les exigències que han fet esclatar el sector financer andorrà. I que han portat, d’una manera o altra, tant els responsables de bancs, com d’asseguradores i gestores de capitals a exigir al Govern una plantada en tota regla en considerar que la posició “unilateral” de la Unió Europea és del tot “inacceptable”. El cap de l’executiu, Xavier Espot, ja reconeixia aquest dimecres que hi ha sis punts de discrepància ferma i alguns d’ells són del tot inassumibles. Altres es podrien arribar a negociar i matisar.

La posició de Mònaco ha destarotat el Govern.

Relacionat

Europa o la caixa dels trons

Europa no vol que amb Andorra se li obri cap forat o via d’aigua financera. Per això supervisaria la plaça financera cada dos anys. Això fins i tot abans que els operadors andorrans poguessin anar a fer negoci lliurament a la zona euro. En efecte, mentre que les entitats europeus de països degudament ‘controlats’ per Brussel·les podrien operar des del primer dia a Andorra, cap dels operadors del Principat ho podria fer a la inversa fins que Europa no s’asseguri de les bones praxis i el normal funcionament, amb estàndards UE, d’Andorra.

El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta d’Eslovènia, Nataša Pirc Musar.

Relacionat

Espot considera que suspendre la negociació amb la UE seria “contraproduent i inútil”

Són aquestes posicions, que els operadors han conegut a partir de rebre, dilluns, el document de posició inicial de Brussel·les, que han portat el sector a reclamar que s’imposi “una reflexió” des de Prat de la Creu i una desacceleració de les negociacions per a l’acord d’associació. A més, i com s’ha dit, el plantejament inicial d’Europa és que la plaça no tingui accés al BCE, un dels grans caramels que, especialment els bancs, esperaven obtenir. I no consta cap justificació del perquè no en la documentació enviada.

Comentaris (27)

Trending