La renovació de l’Autoritat Financera entra en un carrer sense sortida

Cau definitivament la candidatura de Meritxell Maestre per ser incompatible la seva activitat professional a Crédit Agricole amb la tasca al supervisor financer andorrà i no hi ha manera de recomposar un consell d’administració ‘obsolet’

El consell d'administració de l'AFA està format ara per quatre membres.
El consell d'administració de l'AFA està format ara per quatre membres. arxiu

El supervisor financer i assegurador andorrà viu un autèntic malson alhora que treballa com aquell que diu permanentment en funcions. El consell d’administració de l’Autoritat Financera (AFA) està hores d’ara format per només quatre membres i, encara, dos d’ells fa temps que han esgotat el seu mandat. I no hi ha manera de renovar-los. Això situa l’organisme de control de les entitats bancàries del país en una provisionalitat enquistada. Per ara, les formacions polítiques que haurien de dotar l’AFA de la cúpula pertinent no tenen candidats clars.

Sobre la taula hi havia una doble proposta, demòcrata i liberal, que havia de servir per solucionar la interinitat en què estan situats els actuals membres del consell d’administració de l’AFA Josep Casal i Francesc Areny, que han esgotat de llarg el seu temps màxim que fixa la legislació. Demòcrates comptava per a l’AFA amb l’economista Meritxell Maestre. Liberals va posar sobre la taula el nom de qui durant anys ha estat el tresorer de la formació, Maanan Aourague. La voluntat era d’incorporar els dos nous consellers al mateix moment. Però tot està aturat. I en el cas de Maestre, de manera definitiva.

La carta de Maana Aouraghe continua sobre la taula. Fins al punt que va dimitir dels seus càrrecs orgànics a Liberals per poder fer el salt al regulador financer

Durant temps hi ha hagut el debat de si les altes responsabilitats que Meritxell Maestre té a Crédit Agricole eren compatibles amb la seva presència al supervisor financer andorrà. S’estava a l’espera d’una certificació per part de l’entitat francesa que permetés desbloquejar la situació. Però ni ha arribat ni arribarà. Segons les fonts consultades, s’ha acabat concloent que l’activitat professional de Maestre és incompatible amb el fet d’incorporar-se a l’AFA. En conseqüència, la seva candidatura ha caigut i, ara per ara, Demòcrates no té un recanvi clar.

La carta d’Aouraghe continua sobre la taula. Fins al punt que va dimitir dels seus càrrecs orgànics a Liberals per poder fer el salt a l’AFA. Però ara mateix tampoc no està clar la seva incorporació al supervisor bancari i assegurador. Un sector demòcrata veu amb recel que Liberals vagi col·locant en organismes de vital importància i amb un cert toc d’independència persones molt marcadament de partit. A més a més, l’activitat professional d’Aouraghe també aixeca dubtes.

Maanan Aouraghe és soci d’una empresa andorrana especialitzada en l’assessorament integral a empreses així com en l’externalització de processos financers i administratius. Molts dels clients d’aquesta empresa tenen (o podrien tenir vaja, o així ho creuen els consultats) interessos coincidents o divergents, segons com vagi, amb entitats bancàries. D’aquí, que almenys una part dels qui l’haurien de nomenar haurien demanat que s’asseguri que tampoc en aquest cas hi ha incompatibilitat.

CÀRRECS

Ara mateix, i a banda de Casal i Areny, en funcions, els dos membres del consell d’administració de l’AFA que estan exercint, per dir-ho d’alguna manera, en plenes facultats, són el seu president, l’advocat Raül González, i l’alt executiu bancari ja jubilat Armand Pujal. Tampoc no els queda un gran recorregut en la institució per un tema de terminis. Però en cada onada de substitucions només es poden rellevar un màxim del 50% dels integrants.

Meritxell Maestre i Maanan Aouraghe.

Relacionat

Es desencalla la renovació parcial de l’AFA: Maestre i Aouraghe seuran al consell d’administració

Fins a final de l’any passat, també integrava el consell d’administració David Cerqueda, que va fer el salt a la direcció general quan es va acomiadar el madrileny Ramón López Galindo, que va trepitjar massa ulls de poll especialment respecte de Crèdit Andorrà -imposant mesures restrictives i impedint el repartiment de dividends més enllà del que els principals accionistes de l’entitat podien suportar degut a les dificultats econòmiques que afecten a alguns d’ells-, a banda d’un tarannà personal que no quadrava amb la plaça financera.

La voluntat és que més enllà de demòcrates i liberals, també els socialdemòcrates puguin designar un dels components de l’AFA. Les fonts consultades han explicat que fins i tot s’hauria ofert al Partit Socialdemòcrata (PS) avançar el nomenament del seu representant. Però les mateixes fonts han assegurat que els socialdemòcrates tampoc no tenen una alternativa clara. Per tant, el supervisor financer continua en un coll d’ampolla. En un carrer sense sortida.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending