PS i Terceravia critiquen els comptes pel 2023 per “inadequats” al moment que han d’afrontar

La majoria tomba les esmenes a la totalitat al pressupost presentades per un PS que entén que no té en compte el context marcat per les dificultats per trobar habitatge, la pèrdua de poder adquisitiu o la crisi energètica i per la formació de Pintat, que lamenta que són “un si l’encerto l’endevino”

Pere López, durant una de les seves intervencions.
Pere López, durant una de les seves intervencions. PS

Per motius diferents, sí, però tant el PS com Terceravia, les dues formacions de l’oposició, han coincidit a l’hora de definir el pressupost pel 2023: “és poc adequat”. Així ho han assegurat durant la defensa de les respectives esmenes a la totalitat presentades al text. Per part dels socialdemòcrates, s’ha criticat que no tingui en compte problemes com la pèrdua del poder adquisitiu o l’habitatge. Des de la formació liderada per Josep Pintat, en canvi, s’ha criticat especialment que es manté un elevat endeutament que posa en risc, ha afirmat, l’estat del benestar.

El Consell General ha acollit el debat a la totalitat del pressupost, un tràmit, ja que queda clar que la majoria permetrà continuar el tràmit parlamentari dels comptes. Uns números que tant des del PS com des de Terceravia es consideren no adequats. Així, el socialdemòcrata Pere López ha posat en relleu que “no podrà afrontar les circumstàncies a les quals caldrà fer front l’any vinent”, com ara els problemes d’accés a l’habitatge, la pèrdua del poder adquisitiu, l’encariment del preu de la vida o la crisi energètica.

“No volem una política continuista que no fa més que agreujar el que ha passat els darrers anys com s’evidencia aquest final de legislatura”, ha argumentat el líder del PS, que ha retret al Govern la poca eficàcia a l’hora d’abordar situacions com els preus del lloguer, que “lluny de millorar, segueixen empitjorant”. També ha denunciat que no s’accepti bonificar el carburant com a mesura per aturar l’espiral inflacionista. Així, una fórmula seria incrementar les quotes de lloguer per sota del salari, però s’ha lamentat que “ens temem que, com sempre passa amb el senyor Espot, els interessos immobiliaris acabaran imposant-se de nou”.

FhxryDaX0AAznYh

Per la seva banda, des de Terceravia, Josep Pintat ha lamentat especialment l’elevat deute que encara preveu el pressupost i, també, que es tancarà novament amb dèficit. “No és adequat per afrontar els reptes del 2023”, ha indicat, tot advertint que “els pilars del benestar es veuen amenaçats per la vulnerabilitat de l’endeutament, l’espiral inflacionista o la crisi de l’energia”.

Així, al seu entendre, són uns comptes “desmesurats i desajustats a l’entorn que s’albira”. En aquest sentit, ha recordat que les previsions macroeconòmiques mundials apunten a una forta frenada del creixement, quan no directament una recessió. Per això, no ha dubtat a titllar el projecte legislatiu “d’un si l’encerto l’endevino” en comptes de ser “el document de treball que hauria de ser”.

Des del Govern s’ha volgut refutar aquest discurs sobre l’endeutament. El ministre de Finances, Eric Jover, ha defensat que el d’Andorra “és, segons els criteris del Fons Monetari Internacional, plenament sostenible i l’hem millorat quantitativament i qualitativament”. També ha recorregut a l’organisme internacional quan ha recordat que “serem el segon país europeu que més creixerà en PIB, només superat per Irlanda”.

Jover Consell
Eric Jover, durant la seva intervenció.

El titular de Finances ha tret pit tot anunciant que el 2022 es tancarà amb superàvit. Amb 15 milions que, però, ja tenen destí. S’empraran per ampliar el capital de FEDA. El que també té clar Jover, malgrat la reiteració feta des del PS, és que no s’ampliaran els ajuts als carburants. Al Govern també se li ha retret que es vulgui aplicar l’IPC als salaris de tots els alts càrrecs. El ministre ha recordat que també es fa amb la resta de sous de l’administració pública. “Pensem que hem de donar exemple i tenim aquesta eina per apujar les remuneracions al mateix nivell que l’IPC”, ha apuntat, a la vegada que ha “encoratjat” les empreses perquè “en la mesura del possible també traslladin part de la riquesa als seus empleats”, més enllà de l’increment que s’acabi fixant, sigui pactat o imposat per l’executiu.

Sense que hagi estat cap sorpresa, els tres grups de la majoria han sortit conjuntament a reforçar els arguments de Jover. Des de Demòcrates, Carles Enseñat ha remarcat que “és el pressupost que realment demana i necessita el país”, tot defensant que “hi ha una situació d’endeutament sostenible quantitativament i qualitativament”. També ha volgut treure pit de l’actuació de FEDA. “Sí que repartirà beneficis. A la ciutadania perquè dedica els seus esforços a no traslladar tot el cost de l’energia a la gent”, ha manifestat.  

Des del grup independent, Ferran Costa ha volgut refutar les crítiques tot defensant uns comptes que, al seu entendre, “posen remei i atenuen la situació difícil a la qual ens enfrontem”. En resposta a Pintat, ha argumentat que el dèficit “és assumible i es fa per reduir deute”. En definitiva, ha assegurat que “és un pressupost equilibrat, que vetlla per donar continuïtat al nostre estat del benestar i, sobretot, vol resoldre les problemàtiques actuals”.

Ferran Costa consell
Ferran Costa.

Per la seva banda, des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha volgut recordar la tasca feta pel Govern de coalició, tot posant el focus en “el que s’ha fet per la Massana”. Així, ha valorat positivament la decisió de tirar endavant el vial i, així, ha revelat que el comú ja ha rebut quatre propostes per fer el projecte del tram que correspon a la corporació. A la vegada, ha defensat que “clar que fem coses per millorar el poder adquisitiu”. I no ha amagat que no acaba de veure del tot clar la pujada de salaris. “És una mesura tan inflacionista com incrementar els lloguers”, ha assegurat.

Comentaris

Trending