El PS acusa Jover de “mentir deliberadament” sobre el cost d’entrada a l’FMI

López reclama que s’expliqui de forma clara què es vol aconseguir amb una adhesió que Terceravia veu “amb bons ulls”, ja que ajudarà a reforçar la imatge d’Andorra”

López, amb el també conseller general Roger Padreny, al costat de l'entrada del Consell General.
López, amb el també conseller general Roger Padreny, al costat de l'entrada del Consell General. G. P.

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha criticat amb duresa el Govern, i en especial al ministre de Finances, Eric Jover, a qui ha acusat de “mentir i enganyar deliberadament a la població” a l’hora d’explicar el cost que suposarà l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). Des de la formació es deixa clar que els 100 milions que s’hauran de dipositar en comptes no es podran destinar a altres polítiques i, per tant, també cal tenir-los en compte. En canvi, l’altre grup de l’oposició, Terceravia, veu “amb bons ulls” l’adhesió perquè “reforça la imatge i la credibilitat d’Andorra”.

L’anunci, fet dimecres pel Govern, ha aixecat posicions divergents en els dos partits de l’oposició. La més crítica, la del PS. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha carregat amb duresa contra Jover. L’ha acusat, sense embuts, de “mentider”, tot assegurant que “ha enganyat deliberadament” la ciutadania.

López ha remarcat que els 100 milions en dipòsits sí que suposaran una càrrega per a l’Estat, ja que “no es podran fer servir per cap política que sigui necessària”

Al seu entendre, l’engany es trobaria en les explicacions donades sobre el cost. I, en particular, en el fet que els 100 milions d’euros que caldrà deixar en dipòsit a nom de l’FMI (75 en comptes del país i 25 a Washington) sí que suposaran una càrrega per a l’Estat andorrà. “Els tindrem bloquejats; no en podrem disposar”, ha avisat, tot deixant clar que aquests diners “no es podran fer servir per a cap de les polítiques que són necessàries ara”.

A més, López ha lamentat que, fins ara, “ningú ha dit quin serà el retorn” de l’adhesió que, a més, tindrà un cost “més elevat” del que s’havia dit en un inici. “Cal que s’expliqui què es vol aconseguir i, sobretot, si aquests cent milions són molt o poc en funció del que ens aportarà”, ha indicat, tot apuntant que, fins ara, a efectes pràctics s’ha parlat tot just “una millora en les estadístiques”. De fet, al seu entendre, “l’únic interès que pot tenir és una potencial però molt minsa millora del ràting del país i de les entitats de crèdit”, fet que “no compensa els 100 milions”.

Jover i Ballestà durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

Relacionat

L'FMI fixa la quota d'inscripció d'Andorra en 101 milions d'euros

En aquest sentit, el conseller general socialdemòcrata ha lamentat que es tracta d’una mesura que “no beneficiarà en res en el dia a dia dels ciutadans”. De fet, ha lamentat que “fa unes setmanes no hi hagués 300.000 euros per ajudar els treballadors per compte propi i, ara sí que hi hagi 100 milions per l’FMI; si jo fos autònom, estaria molt enfadat”.

Visió positiva de Terceravia

La valoració és totalment oposada a l’altra bancada de l’oposició: Terceravia. El president del grup, Josep Pintat, ha recordat que “fa temps que som favorables a valorar l’adhesió a l’FMI” i, de fet, ha reclamat que “no es polititzi la qüestió”. El parlamentari lauredià avança que “ara que ja sabem la quota és el moment de valorar pros i contres”, però no amaga que “ho veiem amb bons ulls”.

Així, al seu entendre, l’entrada a l’organisme internacional pot comportar millores en diferents àmbits: “reputació, ràting, disposar d’assistència tècnica i més credibilitat a l’hora d’atreure inversió estrangera”. El líder de Terceravia entén que ara és el moment de “veure i analitzar tota la documentació” però tampoc amaga que difícilment s’hi oposaran a l’adhesió, ja que “suposa un element per reforçar la imatge d’Andorra”.

Josep Pintat, durant luna reunió amb Govern.
Josep Pintat, durant una reunió amb Govern.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending