L’obertura al turisme permet una recuperació dels ingressos assolits per la duana

L’entrada de mercaderies, principalment del tabac, va suposar 11,4 milions d’euros de recaptació al maig, el que suposa una considerable millora en comparació a la dada del 2020 però que encara queda lluny del que es podria considerar normal

La duana a la frontera amb Espanya.
La duana a la frontera amb Espanya. ARXIU

La reactivació de l’arribada de turistes i visitants viscuda les darreres setmanes ha tingut un trasllat directe a l’entrada de mercaderies al país. I, de retruc, als ingressos de la duana andorrana. Sense arribar, encara no, als nivells que serien normals, sí que es constata una clara recuperació. Al maig, la recaptació va ser molt superior a la del mateix mes del 2020, un 245% més. I la millora va ser especialment important pel que fa al tabac, el producte que més diners genera.

Així ho reflecteixen les dades fetes públiques des de la mateixa duana. Així, durant el mes passat es van ingressar 11,4 milions d’euros. La xifra és sensiblement superior als 3,3 del maig del 2020, encara marcat per un context de confinament i, per tant, sense turistes. Dues vegades i mitja.

Ara bé, la dada encara queda lluny del que seria normal. Remuntant-se al 2019, es veu com aquesta xifra va ascendir a 18,12 milions. Per tant, encara hi ha una caiguda del 37%, lògica si es té en compte que l’arribada de visitants i turistes encara és, també, reduïda.

Pel que fa a l’acumulat en els cinc primers mesos de l’any, arriba als 47,98 milions. En comparació als 55,2 del mateix període del 2020 (amb dos mesos i mig prepandèmia), es veu com encara s’està per sota, però amb un percentatge menys negatiu que, per exemple, fa un mes. Així, la caiguda és tot just del 13%.

Per tipologia de productes, el tabac experimenta la crescuda més gran. Passa dels tot just 187.000 euros recaptats el maig de 2020 a més de quatre milions. És a dir, més d’un 2.000%. La dada, però, queda lluny dels 10,9 milions de la del mateix mes del 2019.

També creixen de forma important els ingressos aconseguits per altres mercaderies. Pel que fa a les begudes, els 490.600 euros recaptats suposen gairebé el doble que al maig del 2020, mentre que en el cas dels combustibles s’incrementa en un 215% (3,3 milions).

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending