La majoria vol que també es faci servir la via preferent per rebre atenció hospitalària

A través d’una esmena al pressupost, proposen que els usuaris que no segueixin aquest sistema hagin de pagar també fins al 67% de les tarifes i no el 10% actualment establert, igual que amb els actes derivats de la maternitat

Una roda de premsa conjunta dels tres grups de la majoria.
Una roda de premsa conjunta dels tres grups de la majoria. DEMÒCRATES

La majoria vol que l’ús de la via preferent -és a dir acudir primer al metge referent- també sigui necessari per als actes mèdics que es facin a l’hospital. També consideren que s’ha de fer servir si es vol gaudir del 100% de reemborsament en les despeses d’actes sanitaris a conseqüència de la maternitat. Per això, via el pressupost aposten per modificar la Llei de la seguretat social per establir aquest requisit. Amb altres esmenes, també preveuen impulsar la millora de la voravia de la general 5 a Arinsal o un estudi sobre els usos que es poden donar a l’hotel Casamanya.

Així es pot comprovar en les esmenes que des dels grups de la majoria s’han presentat al projecte legislatiu dels comptes pel 2022. En total, 15 per part de Demòcrates i Liberals i dues de Ciutadans Compromesos. Les bancades aprofiten que, amb una de les disposicions finals del text s’incorporen diversos canvis a la Llei de la Seguretat Social, especialment per endurir els recàrrecs per impagament de cotitzacions per part dels empresaris, per introduir-ne dos més.

Les formacions que donen suport a Govern també proposen una partida de 200.000 euros per fer una voravia a la general 5 entre Erts i Arinsal i un estudi sobre els usos que es poden donar al Casamanya

Una primera fa referència a l’article 139 bis del text legislatiu que regula la CASS. Aquest estableix el percentatge de participació dels assegurats en les tarifes dels actes i productes mèdics. Cal recordar que amb l’entrada en vigor de la via preferent, es va establir que el 25% per als “actes, productes o processos d’atenció sanitària” només es tindria si es feia servir aquest sistema. En cas contrari, la persona ha d’abonar fins al 67% de la vista i fins al 40% d’altres actes. Llavors, però, es va mantenir que només es pagaria “fins al 10% de les tarifes de responsabilitat per despeses derivades de l’atenció hospitalària”.

I és això el que ara es proposa canviar des de la majoria. L’esmena presentada estableix que el 10% es mantindrà “sempre que la persona accedeixi al sistema sanitari i segueix la via que s’estableixi com a preferent per reglament”. Si no es fa així, el percentatge puja al “67% de les tarifes de responsabilitat per les despeses derivades de l’atenció hospitalària”.

D’aquesta forma, i segons es justifica en la motivació de la proposta de modificació, es vol “equiparar per les prestacions hospitalàries el mateix percentatge de reemborsament que les prestacions ambulatòries si la persona assegurada no segueix la via que s’estableix com a preferent”. La mateixa condició es demana, via una segona esmena, per tenir dret al reemborsament al 100% en actes sanitaris derivats de la maternitat.

Un altre canvi presentat pels grups que donen suport al Govern fa referència a l’eixamplament de la general 5 entre Erts i Arinsal. Augmenten en 200.000 euros la partida d’aquest projecte, traient-los dels previstos per a la protecció hidràulica a la zona de les Arades, a Sant Julià. En aquest sentit, recorden que Govern i comú lauredià han licitat recentment el projecte de Rocacorba, amb la construcció d’una plaça pública i de proteccions enfront del risc d’inundabilitat. Es posa en relleu que l’import que finalment haurà de pagar l’executiu és inferior  al previst i, per tant, es consideren que es poden traslladar aquests fons a les obres per disposar d’una voravia entre les dues localitats massanenques.

Una altra proposta que es fa, i que té tots els números per tirar endavant, és la de destinar 20.000 euros a un estudi sobre la rehabilitació del Casamanya. “Es proposa obrir una via per, un cop analitzat el futur de l’hotel, desenvolupar actuacions, si escauen. Més precisament per adjudicar un estudi arquitectònic de caràcter preliminar que analitzi les possibilitats d’ubicar diverses alternatives d’ús d’interès públic a l’esmentat edifici, així com definir les obres que haurien de ser executades en funció del seu destí”, argumenten els impulsors de l’esmena.

Altres modificacions que es volen fer des de la majoria fan referència al fons de compensació, que es vol que pugui arribar a ser del 5% i no de l’1% actual o l’Institut de la dona. En aquest sentit, es reserva una partida de 10.000 euros perquè a partir del setembre ja es pugui activar aquest nou ens. Des de Ciutadans Compromesos, a banda, s’ha proposat una lleugera disminució de les despeses del Raonador del Ciutadà i de l’Agència de Protecció de Dades (APDA).

Comentaris (11)

Trending