Jover tira de retrovisor per defensar un tancament de comptes del 2021 “millor del que esperàvem”

El titular de Finances recorda que van arribar a preveure a mitjans d’any fins a 130 milions i, per tant, dona per bons els 77,8 finals, xifra inferior, recorda, “a la d’altres governs sense pandèmia”

Jover, a punt de seure a la cadira de la taula de la sala de premsa.
Jover, a punt de seure a la cadira de la taula de la sala de premsa. SFGA/J.A.VILADOT

77,8 milions d’euros. És el dèficit amb què Govern va tancar l’exercici 2021. Una dada que el ministre de Finances, Eric Jover, ha volgut veure amb bons ulls. Bàsicament per allò del ‘podia haver estat pitjor’. I és que, ha assegurat, a meitat d’any, la sensació és que el forat als comptes seria encara més gran, a més de posar de nou el retrovisor recordant que, sense pandèmia, altres executius han tancat amb pitjors números. A banda, ha defensat que gran part del nou endeutament no s’està utilitzant, tot i admetre que potser caldrà rebaixar-lo.

Preguntat expressament per la liquidació de comptes del Govern del 2021 -fins ara, a diferència del que era habitual no s’ha celebrat cap compareixença pública per fer oficials les xifres-, el ministre de Finances ha defensat que els 77,8 milions de dèficit és una dada “millor del que havíem previst”. Així, ha recordat que “amb el darrer pressupost extraordinari que vam portar al Consell, en preveiem fins a 130”. Ja cap a finals d’any, les expectatives eren més optimistes: d’uns 80. Per tant, ha defensat que encara s’ha pogut tancar per sota.

Jover ha reconegut que es tracta “d’un dèficit important” i que “no podem estar satisfets”. Malgrat això, ha volgut recordar el “doble context” que l’ha configurat. Per una banda, “el de la pandèmia i totes les accions que hem fet per estar al costat de la ciutadania”. Per l’altra, “un primer trimestre excepcionalment dolent, amb una temporada d’hivern gairebé inexistent, que va ser un problema tant per al teixit econòmic com per les arques de l’Estat”.

La façana de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Relacionat

El segon any pandèmic deixa un dèficit a Govern de 77,8 milions

I aquí és on ha volgut posar el retrovisor, demanant “un context més ampli”. I és que ha volgut “comparar amb èpoques anteriors a DA”. Al seu entendre, “podríem dir que és una bona xifra perquè seria menor que el dèficit d’altres governs, llavors sense pandèmia”. Implícitament es referia als dos anys anteriors a l’arribada dels ‘taronja’ al poder, amb el PS liderant l’executiu.

Jover també ha volgut matisar l’increment del deute. Ha admès que l’endeutament bru s’ha incrementat de forma important, fins a 381 milions d’euros, però ho ha volgut explicar recordant que “amb la pandèmia vam veure que les necessitats pressupostàries podien ser molt volàtils i que l’accés als mercats no estava garantit”. Per això, “vam decidir sobreendeutar-nos per si hi havia necessitats addicionals no haver d’anar a buscar un prestador en el darrer moment”.

El deute de Govern s'ha enfilat un 41% per culpa de la pandèmia.

Relacionat

El Govern surt de la pandèmia amb 381 milions més d’endeutament

Ara ha admès que el que deu Govern és una xifra superior, però “els comptes tenen una tresoreria molt més elevada que abans de la crisi i ens han permès constituir reserves de més de 100 milions”. Al seu entendre, malgrat el teòric final de la pandèmia, “no podrem tornar a funcionar com fèiem anteriorment perquè no sabem quin tipus de crisi ens pot ocórrer”. Així, cal “tenir coixí per actuar de forma ràpida”.

Per això, “mantindrem aquesta política de tenir més resiliència financera”. Tot i això, ha avançat que “és cert que l’haurem d’anar modulant i disminuir lleugerament”. En aquest sentit, ha apuntat que “sempre hi haurà diferència entre el deute brut i el net però hauria de ser més petita”.

RELLEU AL CAPDAVANT DELS COMPTES PÚBLICS

Per altra banda, Jover ha fet oficial el cessament del fins ara director del departament de Pressupost i Patrimoni, Jordi Babi. Deixarà Govern, ja que ha rebut la proposta de convertir-se en el director de Finances del comú d’Encamp. De fet, el nomenament es va fer dijous passat, en la darrera sessió del ple de la corporació. El ministre ha volgut agrair la feina feta al llarg de la seva trajectòria a Govern: “Gestionar els pressupostos ja no és fàcil; fer-ho en temps de pandèmia encara ho és més, sobretot pels comptes extraordinaris que hem hagut d’anar presentant”, ha remarcat.

Comentaris (7)

Trending