El Govern surt de la pandèmia amb 381 milions més d’endeutament

A 31 de desembre, tancava amb unes obligacions a tornar de 1.302 milions, en comparació als 920,815 que es registraven a finals del 2019

El deute de Govern s'ha enfilat un 41% per culpa de la pandèmia.
El deute de Govern s'ha enfilat un 41% per culpa de la pandèmia.

La pandèmia ha impactat de forma clara i contundent en les finances públiques. La necessitat d’incrementar la despesa per fer front a la crisi sanitària però, també, als seus efectes sobre el teixit social i econòmic, ha disparat la despesa. I, de retruc, l’endeutament. A 31 de desembre Govern va tancar amb un deute de 1.302 milions d’euros. En només dos exercicis, l’augment ha estat de 381 milions.

Si es gira la vista enrere, a finals del 2019, el deute del Govern es trobava relativament sota control. Quedava en 920,815 milions d’euros, o 927,84 si s’agafa la dada formalitzada. L’esclat de la crisi del coronavirus, el març del 2020, ho ha canviat tot. Cal recordar que tant aquell exercici com el 2021, l’executiu va tancar els comptes amb dèficits molt elevats.

El motiu? Per un costat, les mesures restrictives per intentar frenar la Covid-19 van provocar una considerable reducció dels ingressos, especialment si es té en compte que durant molts mesos, sigui pel confinament sigui per les limitacions de mobilitat, el turisme va gairebé desaparèixer. I això va provocar una caiguda de la recaptació per la imposició indirecta.

Per una altra banda, la despesa del Govern es va disparar. Calia fer front a la inversió necessària per afrontar la pandèmia: medicaments, vacunes, tractaments, etc... I, també, ajudar al teixit econòmic i social, amb els ERTO com a punta de llança.

La conseqüència ha estat clara. Dos anys després, l’endeutament s’ha disparat. A 31 de desembre del 2021, la dada superava els 1.300 milions. En concret 1.302. Això suposa 381 més que 24 mesos enrere. Un 41% més.

 Només l’any passat, el Govern va apostar per dues importants operacions de finançament d’aquest deute. Les dues, emissions als mercats internacionals. La primera, de 500 milions, llançada al maig. La segona, de 175, ja a l’octubre.

Ara caldrà veure si, un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia i amb la incipient recuperació econòmica, la tendència dels dos darrers anys es pot capgirar. Els pròxims anys s’haurà de comprovar si aquest increment es pot revertir o, pel contrari, el deute es manté en aquests estadis. Cert que altres esdeveniments, com ara la guerra a Ucraïna, no sembla pas que hi hagin d’ajudar.

Comentaris (4)

Trending