Jover admet que la dada d’IPC amb què es fa el pressupost quedarà per sota de la real

Es va donar instruccions amb un càlcul d’un 4,5% i es calcula que acabarà sent del 5%, en el millor dels casos, però s’entén que “és assumible” si la diferència no supera el punt i mig

Jover repassa els papers abans de la roda de premsa.
Jover repassa els papers abans de la roda de premsa. SFGA/J.A.VILADOT

“Aviat”. Així respon Eric Jover a la pregunta de quan es preveu aprovar el pressupost i entrar-lo a tràmit al Consell General. Enguany, la intenció era avançar aquesta operació al màxim pensant en una possible celebració de les eleccions al desembre que, però, ara sembla ja complicada. El ministre de Finances ha explicat que s’ha elaborat pensant en un IPC de 4,5% a finals d’any. Admet, però, que el càlcul s’hagi quedat curt i que la xifra segurament serà superior, tot i entendre que es podrà assumir.

Jover ha explicat que a l’hora de donar les directrius per elaborar els comptes als diferents departaments es va indicar una previsió del 4,5%. Cal recordar que l’indicador avançat de l’agost se situa encara en el 6,8%. Per això, el ministre admet que no s’encertarà el càlcul, tot i que entén que la diferència serà molt menor.

Avisa, primer, que “l’actual context fa molt complicat fer prediccions” però entén que “els pròxims mesos la dada anirà moderant-se”. Ara s’estima que podria situar-se en un 5%. Així, indica que “no creiem que se situï extraordinàriament per sobre”.

I, per tant, la desviació seria assumible perquè “tenim mecanismes per afrontar-ho”. De fet, posa l’exemple d’aquest mateix any, quan la dada amb què es van fer els comptes va quedar per sota del 3,3% final. “No posarà en dubte els eixos del pressupost”, ha afirmat.

Aquests, ha avançat, seran principalment tres. Per un costat, una “aposta per la sostenibilitat financera després de dos anys de grans dèficits”. Per l’altre, “tirar inversions que són necessàries pels ciutadans o que puguin ser palanques de cara a ser productives pel futur”. Finalment, també deixa clar que “defensarem l’Estat del benestar”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending