Hisenda no podrà exigir als pilots de motociclisme residents a Andorra que tributin a Espanya

Una sentència guanyada pel mallorquí Jorge Lorenzo, que viu a Suïssa, es carrega el criteri pel qual l’Agència Tributària li reclama impostos dels anys 2013, 2014 i 2015: el fet que quatre de les curses del Mundial es disputessin a territori del país veí del sud

El pilot Jorge Lorenzo.
El pilot Jorge Lorenzo.

L’Agència Tributària espanyola no podrà exigir als pilots de motociclisme que tinguin fixada la seva residència a l’estranger, com ara a Andorra, que tributin al país veí. Aquest era el criteri que emprava fins ara Hisenda, que justifica que l’activitat econòmica d’aquests esportistes es realitzava al seu territori pel fet que el campionat del món tenia fins a quatre curses allà. Ara, però, una resolució judicial ha esguerrat aquesta forma de fer.

En concret, es tracta del litigi que mantenia Jorge Lorenzo amb les autoritats fiscals espanyoles. Aquestes, malgrat que el pilot mallorquí té fixada la residència a Suïssa, li exigien fins a 35 milions d’euros pels impostos que hauria d’haver pagat, seguint aquest criteri, a Espanya els anys 2013, 2014 i 2015. El Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) ha refermat que Lorenzo residia efectivament fora del país veí i que l’argument d’Hisenda per demanar-li tributació és incorrecte.

A Lorenzo Hisenda li reclamava 35 milions d’euros que, ara, el mallorquí no haurà de pagar gràcies a la sentència del Tribunal Econòmic Administratiu Central

En concret, i segons ha explicat des del bufet Cuatrecases, que va portar el cas Lorenzo en un article recollit a ‘Cinco Días’, l’Agència Tributària argumentava que els interessos econòmics del pilot mallorquí -i de retruc de molts altres integrants de la graella de les diferents categories del campionat del món de motociclisme, inclosos els que viuen a Andorra- es trobaven a Espanya. Ho justificaven recordant que fins a quatre curses anuals es disputaven allà: Jerez, Barcelona, València i Aragó.

 El TEAC, analitzant el cas Lorenzo, s’ha carregat de dalt a baix aquest criteri. Una decisió que, lògicament, comparteixen els advocats que han portat l’afer. De fet, adverteixen que, si això s’hagués acabat acceptant, podria, de fet, suposant que tots els pilots de motociclisme haurien de tributar a Espanya. “Si les seves rendes han d’entendre’s obtingudes on es corren els grans premis, tots ells podrien ser considerats residents fiscals a Espanya”, apunten. El Tribunal també ha posat en relleu que el lloc on se celebren les curses no depèn pas dels corredors.

La sentència beneficia, evidentment, Lorenzo, que s’estalviarà pagar els diners que li reclamava Hisenda. De retruc, però, també a molts altres pilots, entre ells els residents a Andorra, com ara els germans Espargaró, a qui en un futur l’Agència Tributària tampoc podrà aplicar ja aquest discutit criteri.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending