Hinojosa marxa ‘torejant’ el Consell General

Fa més de tres mesos que amb certa intensitat la comissió legislativa de Finances ha reclamat la compareixença del fins ara president de l’AREB perquè expliqui la situació la tasca de l’agència i l’estat de la intervinguda BPA

Albert Hinojosa repassant documentació.
Albert Hinojosa repassant documentació. SFGA

La comissió legislativa de Finances treu foc pels queixals i, almenys des de la bancada de l'oposició, s'està ara mateix totalment descol·locat. Fins ara, cada vegada més integrants dels grups que donen suport al Govern no sabien on amagar-se per poder justificar les reiterades negatives de qui des de la seva creació ha estat president de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa. Fa tres mesos que s'ha reclamat amb més o menys insistència que comparegués davant la comissió. I no hi hagut manera. Ara plega havent-se 'torejat' el Consell General.

Els grups de la bancada minoritària, socialdemòcrates i Terceravia, fa temps que reclamen més transparència a l’AREB. I que exposin clarament un balanç de la feina feta i una explicació detallada sobre la intervinguda BPA. Però no hi ha manera. Els darrers exercicis, el Tribunal de Comptes ja no s’estalvia de denunciar que l’agència estatal, ometent les seves responsabilitats, no lliura els comptes de la BPA i, per tant, no pot fiscalitzar la feina que fa l’AREB. Tampoc no facilita informació al supervisor financer i, en conseqüència, ningú no sap com està el banc intervingut i nacionalitzat. Per molt que digui el ministre de Finances, Eric Jover, qui tutela i controla BPA és l’administració i, doncs, les dades, haurien de ser públiques. Públicament fiscalitzades com a mínim.

La llei, la mateixa llei que es va crear ad hoc i de pressa i corrents per gestionar BPA, imposa l’obligació als responsables de l’agència de comparèixer almenys un cop l’any en seu parlamentària per donar compte de la feina feta

Però el Govern, pel que sia, no ho entén així. I s’enroca cada vegada que se li exigeix alguna cosa. El mes d’octubre van comparèixer els responsables del Tribunal de Comptes davant la comissió legislativa de Finances i van insistir en els incompliment de l’AREB respecte de BPA. Sense embuts, sense manies. Llavors va quedar novament clar que era imprescindible i inajornable la compareixença d’Hinojosa, que alhora era -dimecres passat va ser-ne cessat- el director general del departament de Tributs i Fronteres, al Consell General.

Com a mínim des de les files socialdemòcrates hi va haver l’anunci de fer una carta reclamant formalment la presència del president de l’AREB, que formalment s’estaria escudant, ara, en què estava al càrrec en funcions. De fet, la seva marxa encara ha obert més interrogants. Però durant aquest temps ha obviat dia rere dia que la llei, la mateixa llei que es va crear ad hoc i de pressa i corrents per poder intervenir BPA, imposa l’obligació als responsables de l’agència de comparèixer almenys un cop l’any en seu parlamentària per donar comptes de la seva feina. Res de res, que diria aquell. En sis anys llarg de funcionament de l'organisme sols ha comparegut una vegada.

Caldrà saber, també, ni que sia per tafaneria, on se’n va Hinojosa ara que ha decidit renunciar al funcionariat. 

¿S’imaginen que advocat com és s’enrola amb algun despatx -sigui directament o de forma col·lateral- que acabi defensant els interessos de l’AREB?

El PS no va formalitzar la carta perquè els demòcrates van garantir a la principal formació de l’oposició que no caldria. Que s’encarregaven ells de portar Hinojosa a la comissió. Ho hauria intentat, primer, el president de la comissió, el massanenc David Montané. Vist que el conseller general no se’n sortia, li hauria agafat el relleu el president del grup parlamentari, Carles Enseñat. Però tampoc no va funcionar. Hinojosa o es feia l’orni o ‘torejava’ el Consell General. De ben segur, però, que seguint ordres. El ministre de Finances, Eric Jover, assegurava en anunciar el cessament del fins ara director general de Tributs i Fronteres i president de l'AREB (que ara per ara queda en mans del vicepresident, Armand Pujal) que el fet de (no) comparèixer davant el parlament no tenia res a veure amb la seva sortida.

Però alguna cosa ben estranya hi ha. Hinojosa, atrapat en el 'cas BPA', no és que plegui dels càrrecs que tenia. És que abandona la carrera funcionarial que ha fet durant dècades. A Tributs i Fronteres el substitueix el fins ara número 2 del departament, l'íntim de Jover Carles Ferreira. Canvia la Baixada del Molí pel despatx central de la Duana, allí sota el pont del túnel del Pont Pla. Caldrà veure qui serà el nou número 2 del departament i, alhora, responsable directe de l'agència tributària. I, sobretot, caldrà saber, també, ni que sia per tafaneria, on se'n va Hinojosa. ¿S'imaginen que advocat com és s'enrola amb algun despatx -sigui directament o de forma col·lateral- que acabi defensant els interessos de l'AREB? Tot pot ser i tot és possible, com diria també aquell.

Comentaris (15)

Trending