Govern i majoria tiren endavant en solitari la reforma fiscal

Terceravia vota directament en contra al·legant que “no és el moment d’apujar impostos” i el PS s’absté alertant que “és injusta” i que, fins i tot, té “elements de doble imposició que poden ser inconstitucionals”

Marquina parla amb Sílvia Calvó i membres de la majoria abans de la sessió.
Marquina parla amb Sílvia Calvó i membres de la majoria abans de la sessió. DEMÒCRATES

Govern i majoria han tirat endavant la reforma fiscal (inicialment impulsada per Eric Jover però ara defensada pel seu successor, Cesar Marquina). Ho ha fet, però, en solitari. Només amb els vots de Demòcrates, Independents i Ciutadans Compromesos. El PS, al·legant que “no és el nostre model fiscal” i avisant que “presenta dubtes de constitucionalitat”, s’ha abstingut. Terceravia directament ha votat de forma negativa, tot afirmant que “no és el moment d’apujar impostos”.

El principal punt de la llei és que, un cop estigui en vigor, ja per a l’any 2024, tota empresa que tingui beneficis haurà de pagar, com a mínim, el 3%. D’aquesta forma, s’ha d’evitar que aplicant deduccions es pugui no tributar res. Així ho ha explicat Marquina, que ha assegurat que els canvis permeten tenir “més justícia fiscal, més eficiència en la recaptació i homologació internacional”. I tot això, ha afirmat, “sense posar en discussió el model que hem implantat al país”.

Justament, el ministre de Finances ha defensat la necessitat d’aquest canvi. Sobretot, ha volgut deixar clar que no es posa en perill cap negoci. “Si una empresa té beneficis, té capacitat de tributar aquest 3%”, ha manifestat. També ha destacat altres canvis com ara la promoció del mecenatge o l’esponsorització, així com l’aposta perquè els privats tinguin deduccions fiscals si col·laboren econòmicament en esdeveniments d’interès nacional, com ara els Jocs dels Petits Estats o la Copa del Món.

La reforma fiscal marcarà un tipus mínim del 3% si es té beneficis.

Relacionat

Les empreses tindran fins a 17 anys per aprofitar les deduccions per pèrdues

La visió del Govern, però, difereix molt de la mostrada per l’oposició. Especialment crític s’ha estat des de Terceravia. El president del grup parlamentari, Josep Pintat ha estat molt directe a l’hora d’anunciar el seu vot negatiu. “Era el moment de corregir disfuncions, però no el d’apujar els impostos”, ha manifestat. Aquest punt ha estat rebatut posteriorment per Marquina, que ha indicat que “seguirem a les llistes de països amb pressió fiscal baixa o moderada”.

Des del PS s’ha optat per l’abstenció -amb l’única excepció del vot favorable a una sèrie d’articles pactats en comissió vinculats a l’Estat de l’artista-. El president del grup, Pere López, ha alertat que “és una reforma que neix caduca” i que, a més, “pot tenir elements de doble imposició i, per tant, d’inconstitucionalitat”.

També ha lamentat que “no és justa” i que “genera inseguretat als empresaris”. De fet, ha qualificat els canvis de “pedaç” i ha avisat que “el que ara s’està fent segurament s’haurà de revertir en la propera legislatura”, vistes les primeres converses en la taula conjunta sobre fiscalitat amb els comuns.

Comentaris (4)

Trending