Govern apuja un 6% les taxes del tabac

La mesura, que s’adopta per mantenir un diferencial de preu acceptable amb els països veïns i que s’aprovarà dijous al Consell General, suposarà un increment anual de 4,75 milions d’euros en la recaptació de l’Estat

Comentaris

Tabac a un centre comercial del país.
Tabac a un centre comercial del país. Toni Solanelles

El tabac pujarà de preu. Govern ha tramitat per la via d’extrema urgència -es votarà dijous vinent- un projecte de llei per incrementar les taxes que graven aquest producte. L’augment serà del 6% i s’aplicarà d’aquí a unes setmanes, quan el text sigui publicat al BOPA un cop sancionat pels dos Coprínceps. Des de l’executiu s’explica que la mesura es fa per mantenir un diferencial de preus acceptable, malgrat que Espanya no ha fet cap increment impositiu. La decisió, es calcula, suposarà un increment de recaptació anual de 4,75 milions d’euros.

Com és habitual, la modificació legislativa que actualitzarà les taxes s’ha tramitat per la via d’extrema urgència. És a dir, es votarà en 48 hores -previsiblement per unanimitat- i no hi ha opció a fer esmenes. La pujada serà d’un 6%. És el primer increment d’aquest tipus des de l’octubre del 2022. Llavors, també va ser del 6%.

En aquest cas, la mesura es pren sense que Espanya hagi fet cap increment impositiu -tot i que és una de les opcions plantejades en el pla antitabac presentat ara fa uns mesos pel ministeri de Sanitat-. Ara bé, fa pocs dies sí que es va produir un increment de preu, en aquest cas decidit per les marques. En tot cas, des de l’executiu s’explica que “l’objectiu de la norma és trobar un equilibri just entre mantenir la competitivitat comercial respecte als Estats veïns i, al mateix temps, evitar diferencials de preu massa importants que afavoreixen el tràfic il·lícit d’aquesta mercaderia sensible”.

El Govern posa en relleu que, els darrers anys, les polítiques impositives han estat “molt diferenciades entre Espanya i França”. Així, mentre al sud s’ha mantingut estable la pressió fiscal, al nord “ha incrementat de manera molt significativa la imposició els darrers anys”. Per això, “es fa necessari apujar la taxa sobre el consum a fi de matisar els efectes d’un diferencial de preus massa elevat”.

La mesura, lògicament, comportarà un increment de la recaptació -a igual consum- per a l’Estat. Es calcula que, en dades anuals, es passaria de cobrar en un exercici 83,85 milions d’euros a 88,6. Per tant, 4,75 més.

Comentaris (2)

Trending