Finances vol accelerar i assolir aquest mateix any l’objectiu amb les reserves internacionals

El Govern ha aprovat la normativa que regularà la gestió d’aquests diners i la fita és que ja el 2022 es pugui arribar els 340 milions que suposarien el 12% del PIB recomanat des de l’FMI

Eric Jover, durant una roda de premsa.
Eric Jover, durant una roda de premsa. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern vol accelerar per complir amb la recomanació del Fons Monetari Internacional (FMI) de disposar d’un nombre elevat de reserves dineràries a fora del Principat. De fet, la voluntat és enllestir el procés aquest mateix any. Això suposaria que en diferents entitats internacionals, com ara el Banc d’Espanya o el Banc Central dels Països Baixos, s’haurien de tenir dipositats uns 340 milions d’euros.

Justament, aquest dimecres el consell de ministres ha aprovat el reglament de creació i gestió de les reserves internacionals, que determinarà com es prendran les decisions en aquesta matèria. Així, entre altres, s’estableixen els mecanismes per acabar d’escollir en quines entitats i en quins productes s’inverteixen aquests fons. També es crearà una comissió gestora tècnica presidida pel ministre de Finances, però també amb membres de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i altres experts.

A l’hora d’invertir, es marquen dues fites. Primer, s’ha de mantenir una “elevada liquiditat”, segons ha explicat el portaveu de l’executiu, Eric Jover. El motiu és que han de ser diners als quals es pugui recórrer amb una certa celeritat en cas de necessitat. El segon, fer una gestió “prudent” en productes “d’alta qualitat” financera.

El Govern vol seguir la recomanació rebuda de l’FMI, que indicava que calia tenir aproximadament un 12% del PIB en aquestes reserves fora d’Andorra. Això suposaria, actualment, uns 340 milions d’euros. Per ara, ja s’ha avançat en aquest objectiu. Primer amb els drets de gir el mateix FMI adquirits en culminar l’adhesió. Segon, amb 100 milions ingressats a un compte del Banc d’Espanya.

Jover ha recordat que l’organisme va apuntar que aquesta recomanació s’havia d’assolir en un mitjà o llarg termini. Tot i això, el Govern vol accelerar. Per això, “la voluntat és assolir aquest 12% en un curt temps; si pot ser aquest mateix any”.

En aquest sentit es treballa en diferents opcions. Una seria un acord amb el Banc de França. L’altre, com es va anunciar fa uns dies, el Banc Central dels Països Baixos.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending