Un escàndol fiscal internacional amb epicentre a Panamà esquitxa Andorra

La investigació periodística ‘Pandora Papers’ posa de relleu l’important paper jugat per una filial d’Andbank com a creadora de societats pantalla per a espanyols que volien evadir el fisc

Comentaris

La caràtula de la pàgina web de la investigació periodística.
La caràtula de la pàgina web de la investigació periodística. ICIJ

Una investigació periodística internacional a partir de la filtració de milers de documents de diversos despatxos d’advocats establerts a Panamà que haurien creat societats ‘off-shore’ amb la qual ciutadans de tot el món aconseguirien evadir les seves obligacions fiscals torna a esquitxar Andorra. Evidentment, es remet a èpoques en què el delicte fiscal com a tal no era punible al Principat. Una consultora lligada a Andbank està en l’epicentre de la trama en relació amb els suposats evasors espanyols.

La investigació dirigida per un consorci de periodistes (ICIJ) vinculats a mitjans de comunicació de tot el món s’ha anomenat ‘Pandora Papers’ i és una continuïtat, per dir-ho d’alguna manera, del que es va dir ‘Panama Papers’, que va afectar el llavors ministre de Finances Jordi Cinca. Si el ‘Panama Papers’ estava centrat en documentació filtrada d’un despatx concret d’advocats Mossack&Fonseca, el ‘Pandora Papers’ té a veure amb multitud de despatxos. Però el més rellevant, a efectes d’Espanya i d’Andorra, és el bufet denominat Alcogal, d’Alemán, Cordero, Galindo & Lee.

Pràcticament tots els bancs d’Andorra van treballar al seu dia amb Alcogal. De fet, segons que han revelat ‘El País’ i ‘La Sexta’, que són els dos mitjans espanyols que participen del consorci internacional -que hauria posat al descobert en aquesta ocasió l’evasió fiscal protagonitzada per 35 caps i ex-caps d’Estat, entre altres-, més de la meitat de documents enviats per Alcogal ho haurien estat a Andorra. Segons les dades a les quals ha tingut accés ‘El País’ i ‘La Sexta’ hi ha un tota de 601 persones de nacionalitat espanoyla i 751 societats ‘offshore’ lligades a propietaris o empreses amb direccions en territori espanyol.

Que Afsi, lligada a Andbank, sigui un dels epicentres de creació de societats panamenyes per a adinerats espanyols que volien defraudar a hisenda i que aparegui Joan Carles de Borbó pel mig abona novament la teoria que al seu dia es va desviar l’atenció cap a BPA en lloc de centrar-se en Andbank per a descobrir comptes de possibles dirigents nacionalistes catalans perquè potser s’haurien descobert dipòsits de ciutadans espanyols que no calia molestar

Per a moltes d’aquestes persones, físiques o jurídiques espanyoles, que buscaven fórmules per evadir el fisc i que ho feien a través d’Andorra hi havia, almenys en aquesta ocasió, una consultora clau: Afsi, domiciliada al Centre de Negoci, a l’avinguda Fiter i Rossell atès que es tracta d’una mena de filial d’Andbank. Una consultora que usava l’esmentat banc per crear societats pantalla especialment a Panamà.

Els mitjans espanyols ressalten, per exemple, que una de les persones que apareixeria als ‘Pandora Papers’ és l’entrenador de futbol i ex-jugador de l’FC Barcelona Josep Guardiola. Afsi li hauria posat al seu servei a través d’Alcogal una societat panamenya on va ingressar els diners que va percebre les dues o tres temporades que Guardiola va jugar a Qatar. La societat panamenya via Afsi estava vinculada a Andbank, que és on inicialment el futbolista va dipositar els diners.

Més tard, i per regularitzar la situació aprofitant l’amnistia decretada al seu dia per les autoritats espanyoles, l’ara entrenador del Manchester City, aconsellat pels seus assessors fiscals, va traspassar els diners d’Andbank cap Banca Privada d’Andorra (BPA) per tal que aquesta darrera entitat pogués legalitzar adequadament aquells dipòsits amb la hisenda espanyola el 2012, any en què també es va dissoldre la societat panamenya amb la qual operava el futbolista.

La de les societats radicades a Panamà era un mecanisme molt emprat en les places financeres ‘off shore’ com Andorra. Com posen de relleu els ‘Pandora Papers’, en la documentació que ha començat a aflorar públicament ara també hi apareix l’amant del rei emèrit espanyol Corinna Larsen. Que Afsi, lligada a Andbank, sigui un dels epicentres de creació de societats panamenyes per a adinerats espanyols que volien defraudar a hisenda i que aparegui Joan Carles de Borbó pel mig abona novament la teoria apuntada en sectors policials espanyols que al seu dia es va desviar l’atenció cap a BPA en lloc de centrar-se en Andbank per a descobrir comptes de possibles dirigents nacionalistes catalans perquè potser s’haurien descobert massa dipòsits de ciutadans espanyols que no calia molestar.

Comentaris (4)

Trending