Brots verds a la duana

Els ingressos per l’entrada de mercaderies al país durant el mes passat no només es van disparar en comparació al juny del 2020 -més del doble- sinó que també van ser superiors a les del 2019 en un 12,5%, per primer cop des de l’esclat de la pandèmia

Vehicles de transport al costat de la duana del riu Runer.
Vehicles de transport al costat de la duana del riu Runer. Altaveu

Les bones dades de visitants que s’han registrat al llarg del juny confirmen que la recuperació de la mobilitat amb els països veïns estan servint d’impuls al turisme i, de retruc a la resta de l’economia després de mesos molt durs. I això també s’ha traduït en els ingressos que percep l’Estat. Sobretot a duanes, on es pot parlar de brots verds. La recaptació pels productes que entren al país s’ha recuperat de forma important i no només en comparació a la de l’any passat. Les xifres són, fins i tot, millors que la del 2019.

Així ho reflecteixen les dades fetes públiques per part del departament. Al llarg del juny, els ingressos nets assolits a la duana van ascendir a 15,08 milions d’euros. La dada és molt més positiva que la de fa un any (7,4). Més del doble, per tant.

Ara bé, com en molts altres àmbits, la comparació que permet fer-se una idea de la situació actual cal fer-la amb el juny del 2019, encara sense el coronavirus present. Llavors es va ingressar 13,4 milions d’euros. És a dir, s’ha recaptat un 12,5% més que en un mes sense pandèmia. Una dada, sense cap mena de dubte, per a l’esperança.

Les bones xifres de visitants, que confirmen la recuperació a poc a poc del turisme, es tradueixen també en una sensible millora de la recaptació a un servei clau per a les finances estatals

Pel que fa a l’acumulat al llarg del primer semestre, els ingressos se situen en 63,1 milions. Això representa un petit increment, del 0,7%, en comparació al període entre gener i juny del 2020 (62,6). Cal recordar que, llavors, en aquest temps hi van entrar dos mesos i mig sense crisi sanitària i la resta en mig del confinament. Si la comparativa es fa amb el 2019, es pot veure de forma clara l’impacte de la pandèmia. Llavors, es va recaptar fins a 98,77 milions. La davallada és encara del 36,2%.

Pel que fa als diferents tipus de productes, la millora és especialment destacable amb el tabac. S’ha ingressat 6,9 milions d’euros. Això representa més de vuit vegades el que es va recaptar el juny del 2020 (tot just 765.000 euros). La dada que és més positiva surt de la comparació amb el 2019, quan la xifra va ascendir a 5,46. És a dir, la del mes passat ha estat un 29% superior. Encara, però, l’acumulada al llarg del primer semestre (24,18) és tot just la meitat que fa dos anys (47,8).

L’evolució també es positiva amb el grup de begudes. Els prop de 800.000 euros ingressats al juny suposen un 26,5% més que el mateix mes del 2020 i un 19,4% en comparació al del 2019. Pel que fa als combustibles, s’han recaptat 3,47 milions, un 23,6% més l’any passat tot i que queda un 8% per sota a la d’ara fa dos exercicis.

El darrer grup, el d’altres mercaderies, també presenta una evolució positiva. A duana hi van entrar 3,88 milions durant el mes passat. Aquesta xifra representa un 20,7% més que els 3,2 del 2020 i es queda un 8,7% per sobre que la del juny del 2019 (3,6).

Ara, caldrà esperar quina és l’evolució dels pròxims mesos. Si, com s’espera, les dades de visitants segueixen sent bones, aquests ingressos també aniran a l’alça, un fet que és molt necessari per a les arques del Govern, molt afectades per la davallada d’ingressos provocada indirectament per la pandèmia.

Comentaris

Trending