Famílies amb fills amb trastorns demanen que l’atenció pública inclogui l’únic centre terapèutic que hi ha al país

Des de la Borda Jovell de Sispony, Adrimar és una iniciativa privada que està en marxa des de l’estiu del 2018 i que treballa en un entorn i en funcionament molt discret

La Borda Jovell reconvertida en el centre terapèutic privat Adrimar.
La Borda Jovell reconvertida en el centre terapèutic privat Adrimar.
Famílies amb fills amb trastorns de diversa naturalesa estan demanant a diversos representants de l’administració que es facin els passos pertinents perquè la cartera de serveis del ministeri d’Afers Socials o la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) incloguin entre aquelles propostes que financi, totalment o parcialment, l’únic centre terapèutic residencial que actualment hi ha al país i que és totalment privat.

Instal·lat a la Borda Jovell de Sispony, Adrimar, que així és com s’anomena el centre, funciona des de l’estiu del 2018, una vegada va rebre l’autorització governamental després d’un procés no gens fàcil. Familiars de menors amb trastorns han acudit més d’una vegada i de dues a visitar l’esmentat equipament, una iniciativa privada i innovadora que té per objectiu ajudar els joves, adolescents i les seves famílies amb problemes de conducta, d’addiccions i de desinserció escolar, professional, social o familiar, que almenys per les instal·lacions i l’entorn hauria satisfet aquells que hi han estat.

No obstant això, en tractar-se d’un centre privat, es fa gairebé impossible que moltes de les famílies amb problemes puguin mirar de solucionar la situació acudint a Adrimar. Segons fonts dels entorns esmentats, l’administració ha redirigit cap a la residència terapèutica privada de Sispony dos casos molt concrets sense que hi hagi cap convenció pública. El que ha fet en aquestes dues situacions l’administració ha estat subvencionar les famílies perquè aquestes poguessin afrontar els costos dels serveis d’Adrimar.

Com a mínim mentre no es pot disposar del CREI, els pares i mares amb fills amb problemes consideren que la institució massanenca seria una bona alternativa

En els dos casos esmentats, els resultats serien satisfactoris i per això les famílies, àmpliament mobilitzades, creuen que pot ser una bona alternativa, ja en ple funcionament, almenys fins que s’espera la posada en marxa del Centre de Reeducació Intensiva (CREI) projectat a l’antiga residència Solà d’Enclar i que encara trigarà mesos en ser una realitat mentre múltiples famílies veuen com la seva problemàtica s’agreuja dia a dia. Un primer pas podria ser l’acreditació d’Adrimar com a centre que compleix, si els compleix, els estàndards exigits per l’administració per un eventual futur acord de convenció.

El sol fet que hagi transcendit que un grup de mares, en nom i representació de 24 famílies, hagin acudit a trobar-se amb el Raonador del Ciutadà, ja ha fet que altres persones amb problemàtiques idèntiques o similars hagin contactat amb alguns dels promotors d’aquella reunió per mirar d’adherir-se a qualsevol iniciativa que faci visibilitzar la problemàtica. Fills d’Andorra, la única associació oficialment constituïda en relació a casuístiques molt similars o idèntiques, també té previst trobar-se amb Marc Vila en breu.

Els pares que s’han ajuntat però sense englobar-se en cap associació formal, malgrat que respecten el treball que pugui fer qualsevol entitat per resoldre la problemàtica, consideren que cal invertir temps i diners en la solució directa dels casos, greus, que afecten menors i adolescents del país. Creuen en aquest sentit que ara mateix el que cal és que l’administració intervingui d’una vegada i que més associacions no serien res més que filtres i filtres abans d’arribar a uns actuació que no es pot demorar.

Les fonts consultades també han assegurat que justament el raonador del ciutadà, Marc Vila, és una de les persones que darrerament, tot fent el treball de camp i d’impuls i conscienciació amb les administracions que s’hauria compromès a fer davant les mares amb les quals es va reunir dissabte, ja hauria visitat el centre Adrimar per conèixer de primera mà la residència terapèutica i tenir referències clares de si podria ser un equipament idoni per a la problemàtica que li estan plantejant les famílies.

Etiquetes

Una vista exterior de la Borda Jovell amb l'entorn enjardinat i les vistes que l'envolten.

Relacionat

Sispony com a teràpia

Comentaris (2)

Trending