Expedient obert per aclarir els insults masclistes a una àrbitre assistent

La UE Santa Coloma no va demanar quan ho podia fer que es rectifiqués l’acta que atribueix al president de l’entitat unes expressions fora de lloc contra una jutge de línia 

-
-
Que algú va enviar a planxar l’àrbitre assistent del partit que van disputar farà aviat ja quinze dies la UE Engordany i la UE Santa Coloma no hi ha dubte. Qui ho va fer és el que s’haurà d’aclarir. Per fer-ho, el comitè de competició de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) ja ha obert el pertinent expedient, tal i com s’ha comunicat a totes les parts implicades en uns fets que l’àrbitre del matx no va tenir cap dubte en atribuir a dos responsables del club colomenc, i especialment al seu president, Joan Antoni Anton.

De fet, segons l’acta arbitral hauria estat Anton qui dirigint-se a una jutge de línia que intervenia en l’esmentat partit de la Lliga Multisegur Assegurances hauria bramat un “‘retírate del arbitraje y dedícate a planchar, tienes la cabeza hueca’”. El club va emetre hores després que transcendissin els fets, avançats per ‘Diari d’Andorra’ dissabte, un comunicat en què negava que hagués estat cap directiu o integrant del club qui hagués proferit els insults masclistes. Això sí, no negava que haguessin existit dites expressions i les vinculava a aficionats que eren a la grada, assegurant que la gravació que fa la FAF de tots els partits de la lliga no deixaria lloc a dubtes sobre l’autoria de les paraules fora de lloc.

Per aclarir tot plegat, segons fonts dels clubs implicats, el comitè de competició ha obert un expedient disciplinari. L’organisme federatiu espera rebre totes les aportacions que les diverses parts implicades creguin oportunes i després resoldrà. No s’espera una solució abans de final de la setmana vinent o, fins i tot, per l’altra. Les fonts consultades també han deixat clar que no es pot esperar, amb el reglament a la mà, una sanció gaire elevada, ni en el cas que es confirmi que va ser el president de la UE Santa Coloma qui va increpar amb actitud masclista l’àrbitre assistent.

Ni l’arbitre del partit va fer cap canvi al redactat de la seva acta ni el club tampoc va proposar cap esmena en el termini ordinari que ho podia fer

El reglament, segons que es pot consultar, dóna un marge de 24 hores posteriors a l’emissió de l’acte per tal que l’àrbitre hi pugui fer modificacions. Es considera un temps prudencial per tal que el jutge pugui esmenar possibles errades en calent. Per exemple, que s’hagi confós de dorsal d’un jugador implicat en una jugada polèmica o, com és en aquest cas, que hagués vist clar que les paraules que havia escrit a l’acta no eren tals o qui les havia proferit no era qui deia que va ser. En aquest cas, les fonts consultades han assegurat que l’àrbitre no ha esmenat l’acta.

Però qui tampoc no ho va fer va ser el club implicat. Els equips també tenen, en aquest cas, 48 hores per comunicar possibles observacions, esmenes, en relació amb l’acta arbitral. En aquest cas la UE Santa Coloma no va demanar que es rectifiqués res de res. No obstant això, no es descarta, ans el contrari, que en el marc de l’expedient obert, i vist que s’ha donat trasllat a l’entitat dels fets que inicialment es considera que van succeir, la UE Santa Coloma faci al·legacions o proposi proves de descàrrec.

Totes les parts hi podran dir ara la seva, si ho creuen oportú, inclús un observador arbitral que era a tocar del lloc des d’on es va fer l’escridassada

Per sort o per desgràcia del club i el seu president, just a tocar del lloc on es va succeir l’aldarull hi havia un observador arbitral i, gairebé amb tota seguretat, l’opinió d’aquest membre qualificat en l’evolució d’un partit de futbol també serà requerida pel comitè de competició. En principi, segons el reglament actualment vigent, les expressions proferides no poden anar més enllà de ser considerades un insult, un menyspreu, un atac verbal cap a un membre de l’equip arbitral. Una falta de respecte. 

En cas que s’hagi de sancionar algú, i tractant-se eventual i hipotèticament d’un directiu, la sanció no anirà més enllà d’una inhabilitació temporal del càrrec per algunes setmanes i, fins i tot, la prohibició a l’entrada del camp durant alguns partits. Les decisions del comitè de competicions són recurribles davant el comitè d’apel·lació i, aquestes, i en doble instància, davant el Govern abans de poder recórrer a la Justícia ordinària.

Etiquetes

Comentaris

Trending