Intensa investigació per intentar enxampar els autors del ‘sabotatge de Pal’

El seccionament del cable de tres ginys diferents de l’estació massanenca difícilment no s’hauria detectat a temps per evitar danys personal, però l’acció es considera gravíssima i la policia dóna prioritat elevada al cas

-
-

Llistats de treballadors que haurien acabat malament amb l’empresa, relacions de proveïdors o clients conflictius… L’anàlisi de les càmeres de Mobilitat, les imatges que hagin pogut enregistrar les ‘webcam’ de l’estació… tot s’hi val per intentar descobrir l’autor o autors del ‘sabotatge de Pal’. La policia dóna una prioritat molt alta a la investigació que hauria de permetre descobrir qui va seccionar tres cables diferents de tres ginys fonamentals de l’estació de Pal. Hi ha diverses línies d’investigació obertes, no cap al cap de gairebé ningú un acte com el descobert aquest dilluns durant el control del telecadira La Serra II.

Els tres trams de cable seccionats són de relatiu bon accés per carretera. I la hipòtesi primera és que l’autor o autors del sabotatge, perquè és així com s’està tractant l’afer, s’hauria enfilat a alguna de les pilones de cadascun dels ginys afectats per tallar alguns dels torrons -així s’anomenen cadascun dels sis fils que juntament amb el cor central formen el cable en forma de trenat- seccionats. Els delinqüents -que potser hores d’ara ja no són ni tan sol al país, hipòtesi amb la qual també es treballa- haurien usat, molt probablement, una radial de bateria. En cap cas s’haurien plantejat tallar el cable sencer perquè s’hi jugaven la seva pròpia vida. És tal la tensió que aguanten els cables que de seccionar-los completament la reacció de la infraestructura és impossible de preveure.

Però els sabotejadors s’havien on anaven. S’havien que atacaven tres ginys bàsics per a l’estació. D’aquí que els seus dos principals responsables, el cònsol de la Massana, David Baró, i el director general de la societat comunal explotadora del camp de neu (EMAP), Josep Marticella, no s’han estalviat de parlar ni “d’atac” ni de “sabotatge”. Tal i com es van seccionar els cables, difícilment no s’hauria detectat la situació en un dels molts controls previs que es fan abans que els ginys es posin en marxa de forma comercial. És a dir, amb usuaris, amb passatge.

El dilluns 29 es va fer un control de funcionament al telecadira La Serra II i tot va anar bé; aquest dilluns 5 de novembre s’hi va descobrir la primera secció: entre els dos dies hi ha hagut l’acció delictiva

El 29 d’octubre el telecadira de La Serra II havia estat sotmès a proves i tot va rutllar. Aquest dilluns, 5 de novembre, en un altre control de preparació de les proves de càrrega previstes per a la setmana que ve, es va descobrir la secció del cable just a l’altura de la pilona primera. Es van encendre totes les alertes. Es va comunicar la situació a tots els agents implicats -com el ministeri d’Economia, que té sota el seu control el transport per cable- i també a Ski Andorra i a la resta d’estacions. En la revisió posada en marxa pels tècnics de manteniment d’EMAP es van detectar, després, els altres dos talls: al telecadira de Cubil a l’altura de la pilona 2 i al Teleski 6 just a la motriu

Tants talls en una mateixa estació era quelcom més que una casualitat. Dilluns mateix a primera hora de la tarda es van comunicar els fets a la policia i posteriorment s’ha formalitzat una denúncia. Des de llavors mateix, des de dilluns, agents de diversos grups, començant pels especialistes en muntanya, treballen per intentar identificar els autors del sabotatge. Al cas se li ha donat absoluta prioritat en aquest moment tal i com han confirmat diverses fonts. Sortosament no hi va haver cap dany personal. I els materials -econòmics- encara estan per confirmar, per avaluar. Però això ara no importa gaire.

Inspecció ocular

El repte dels investigadors -que avui han fet una inspecció ocular a totes les zones afectades- és identificar el sabotejador, els sabotejadors. L’objectiu dels responsables de l’estació és poder mantenir l’1 de desembre com a data d’obertura del camp de neu. Hi hauran de posar tots els esforços i tots els mitjans. Els uns i els altres. Però estan convençuts que serà possible. Obrir l’estació d’aquí 24 dies, vaja. La investigació policial toca moltes tecles, diferents fronts. Un d’ells que sigui una persona, potser un antic treballador, molt molest amb l’empresa. Que potser hauria actuat com va actuar just abans de marxar d’Andorra. Però no hi ha res clar. “Seria temerari parlar de sospitosos. És una investigació lenta, meticulosa i hermètica dins mateix de la policia”, han assegurat les fonts.

Els investigadors analitzen des de llistats de treballadors acomiadats -sense descartar que el sabotejador ja hagi marxat del país- a clients o proveïdors conflictius passant per les càmeres de Mobilitat

El que sí que és clar és que els talls es van haver de produir des del 29 d’octubre al 5 de novembre. Últimes hores del primer dia citat, i primeres de l’últim. No necessàriament les seccions s’haurien hagut de produir dilluns. De fet, alguns dels cables tallats ja començaven a presentar una certa oxidació. També és cert que aquests fils s’oxiden amb força celeritat. Els responsables de l’estació, segons que ha pogut corroborar l’Altaveu, no se’n saben avenir de tot plegat.

La policia, per exemple, està analitzant gairebé imatge per imatge, ‘frame’ per ‘frame’, tot allò que ha enregistrat els darrers dies la càmera de Mobilitat instal·lada a Erts, a l’inici de la carretera que porta cap a Pal (els cables seccionats queden a poca distància), discriminant matrícules de veïns i altres conductors que no es considerin sospitosos en cap cas per mirar d’anar tancant un cercle que ara mateix, aparentment, és obert. Però la investigació, tot i implicar un bon grapat d’agents, es manté força discreta. Sigil·losa. La policia pica pedra. I mentre recullen indici i elements, no volen donar pistes als rivals. Els sabotejadors van picar els cables. I amb molt males intencions.

-

Relacionat

La policia posa tots els mitjans per intentar aclarir uns fets “molt greus”
-

Relacionat

El cònsol de la Massana fa una crida a la col·laboració ciutadana per resoldre “una agressió molt greu”

Comentaris (3)

Trending