El PS està disposat a portar el reglament de l’esquí de muntanya al Constitucional

Els socialdemòcrates han tramès una carta a la síndica general posant de manifest que la normativa que aixopluga el Forfet Natura tot un seguit d’invasions de competències legislatives

Practicants d'esquí de muntanya en un paratge del Principat.
Practicants d'esquí de muntanya en un paratge del Principat. ARXIU

El Partit Socialdemòcrata (PS) està disposat a portar al Tribunal Constitucional (TC) el reglament regulador de l’esquí de muntanya perquè al seu entendre envaeix de manera clara competències legislatives. No obstant això, la formació liderada al Consell General per Pere López espera que no calgui acudir a l’Alt tribunal perquè hi ha el convenciment que la Sindicatura intervindrà tal i com s’ha sol·licitat formalment aquest mateix dimecres.

Els socialdemòcrates han fet arribar a Roser Suñé una carta on exposen el que al seu entendre són qüestions que recull el reglament i que van molt més enllà del que hauria de ser el desplegament legislatiu. Ben al contrari, el PS considera que la normativa en la qual s’aixopluga el Forfet Natura creat per Ski Andorra va més enllà de les prerrogatives de desenvolupament de la llei que regula el transport per cable i les estacions d’esquí. El PS té molt clar que el Govern s’ha passat de frenada amb el reglament aprovat.

Entre altres coses, els socialdemòcrates remarquen a Suñé que el reglament crea obligacions i també regula infraccions i sancions aplicables als usuaris dels dominis esquiables, quan legalment no ho poden fer. També lamenta el PS, entre altres coses, però essent nucli essencial de tot plegat, que el reglament habilita a cobrar per quelcom que la llei no preveu. Així, els dominis esquiables estan habilitats a fer pagar per un forfet sempre i quan s’usin els ginys, i només pels ginys, però no pas pel fet que es passi per un espai natural concret per molt que pertanyi a una concessió determinada.

Tres practicants d'esquí de muntanya a Grandvalira en una imatge d'arxiu.

Relacionat

El PS reclama que es retiri el reglament de l’‘skimo’ perquè “no es pot posar tanques a la muntanya”

També es retreu que el reglament estableix definicions (com ara, què és o què són els esports de neu) quan la legislació, tant la relativa a les estacions d’esquí com la que fa referència a l’esport, no valida dites definicions. En tot cas, un conjunt de situacions que fan als socialdemòcrates considerar que el Govern s’ha extralimitat i, per tant, demanen a Sindicatura que pari els peus a l’executiu demanant-li a la síndica que intervingui com escau, és a dir, sol·licitant al Govern que replantegi el reglament.

En el cas que aquesta intervenció no es produeixi, els socialdemòcrates activarien els canals corresponents per tal que sigui el Tribunal Constitucional qui resolgui que, efectivament en opinió del PS, el reglament governamental va més enllà del que la llei li permet i, per tant, s’ha de modificar per ajustar-se a les previsions legals establertes actualment.

Comentaris (8)

Trending